Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed στήριξε την άνοδο στη Wall Street

Η διατήρηση της χαλαρής πιστωτικής πολιτικής από τη Fed κράτησε σε θετικό έδαφος τη Wall. Σε απόσταση 6 μονάδων από το ιστορικό υψηλό ο S&P. Παραμένει ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Άνοδος για πετρέλαιο.

Η διατήρηση της χαλαρής πιστωτικής πολιτικής από τη Fed κράτησε σε θετικό έδαφος τη Wall. Σε απόσταση 6 μονάδων από το ιστορικό υψηλό ο S&P. Παραμένει ο προβληματισμός αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Θετικό αντίχτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά της Wall είχε η απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα ιστορικά χαμηλά μεταξύ 0 έως 0,25% σε συνδυασμό με την συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της τάξεως των 85 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση.

Επιπλέον στα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίασης της Fed αναφέρεται ότι η αμερικανική οικονομία επέστρεψε σε ήπια ανάπτυξη μετά την παύση στο δ’ τρίμηνο του 2012.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Abode Systems Inc. ενισχύθηκε 4,2% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου τόσο από πλευράς κερδοφορίας όσο και από πλευράς πωλήσεων.

Επιπλέον η μετοχή της BlackBerry κινήθηκε ανοδικά καθώς η Morgan Stanley αναβάθμισε την αξιολόγηση του τίτλου σε “overweight”.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P έχει ενισχυθεί συνολικά 130% σε σχέση με το χαμηλό 12 ετών το 2009 με αφορμή τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και τους τρεις διαδοχικούς γύρους επαναγοράς ομολόγων από τη Fed.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, παραμένουν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους μετά τη χθεσινή απόρριψη από τη Κυπριακή Βουλή του νομοσχεδίου που προέβλεπε κούρεμα των καταθέσεων. Ψύχραιμη η αντίδραση των αγορών την Τρίτη ενώ σήμερα Τετάρτη, οι χρηματιστηριακές αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά (εξαίρεση το Λονδίνο) στον απόηχο της είδησης ότι η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,17% στα 93,24 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,40% στα 1.605 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχυόταν 4,4% στο 0,93 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 4,4% στα 29,44 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,39%, στις 14.551,73 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε υψηλότερα 0,67%, κλείνοντας στις 1.558,71 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 3.254,19 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν θετικά πρόσημα κατόπιν τριών επάλληλων πτωτικών συνεδριάσεων. Εξαίρεση στο θετικό κλίμα αποτέλεσε το βρετανικό χρηματιστήριο, που γύρισε πτωτικά το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση των λεπτομερειών του βρετανικού προϋπολογισμού 2013, που περιλαμβάνει υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,13% χαμηλότερα στις 6.433 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 0,68% στις 8.002 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 1,44% υψηλότερα στις 3.830 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v