Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κυπριακές εξελίξεις καθήλωσαν τη Wall

Πτώση στη Wall με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη. Σε δεύτερη μοίρα τα καλά macro στις ΗΠΑ. Ισχυρές πιέσεις σε Oracle και Cisco. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Πτώση στη Wall Street με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη. Σε δεύτερη μοίρα τα καλά macro στις ΗΠΑ. Ισχυρές πιέσεις σε Oracle και Cisco.

Αναλυτικά, το επενδυτικό ενδιαφέρον στη Wall επικεντρώθηκε σήμερα στις δυσμενείς ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις καθώς πλέον όλα τα ενδεχόμενα δείχνουν πιθανά για την οικονομία της Κύπρου. 

Ειδικότερα, οι Κύπριοι συνεχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, την ώρα που η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις κυπριακές τράπεζες έως τις 25 Μαρτίου.

Πέρα όμως από τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο αρνητικό αντίχτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης είχε η απροσδόκητη πτώση του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη.

Εντός των ΗΠΑ, σε δεύτερη μοίρα πέρασαν τα καλά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε μεταπωλήσεις κατοικιών και σε μεταποίηση.

Συγκεκριμένα οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Φεβρουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2009.

Επιπλέον ο δείκτης Philly Fed μεταποίησης ενισχύθηκε στο 2% τον Μάρτιο έναντι -12,5 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι ο δείκτης βρέθηκε σε θετικό πεδίο (ένδειξη ανάπτυξης) για πρώτη φορά μετά από τρεις αρνητικούς μήνες.

Στον αντίποδα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, αυξήθηκαν κατά 2.000 στις 336.000 αιτήσεις, με τον μηνιαίο μέσο όρο των νέων ανέργων να παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο 2008.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των Cisco Systems (-3,8%), IBM (-1.8%), Oracle (-9,7%) και της Intel (-1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,1% στα 92,45 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,40% στα 1.614 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 1,5% στο 0,92 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 5% στα 27,89 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,62%, στις 14.421,49 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε χαμηλότερα 0,83%, κλείνοντας στις 1.545,80 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 3.226,60 μονάδες.

Στην Ευρώπη οι μετοχές υποχώρησαν, καθώς εκτός από το κυπριακό «βαρίδι» ανακοινώθηκε μεγαλύτερη της προβλεπόμενης πτώση του δείκτη ΡΜΙ επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,68% στις 6.389 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,86% στις 7.933 μονάδες, και ο δείκτης CAC 40 στις 3.775 μονάδες με πτώση 1,42%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v