Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ντάιζελμπλουμ καθήλωσε τις αγορές

Αναστάτωση προκάλεσαν στις αγορές οι δηλώσεις Ντάιζελμπλουμ. Απώλειες σε Wall Street και ευρωαγορές. Βουτιά άνω του 2% στα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης. Σε χαμηλό 4 μηνών το ευρώ.

Αναστάτωση προκάλεσαν στις αγορές οι δηλώσεις Ντάιζελμπλουμ. Απώλειες σε Wall Street και ευρωαγορές. Βουτιά άνω του 2% στα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης. Σε χαμηλό 4 μηνών το ευρώ. Άνοδος για πετρέλαιο, πτώση για χρυσό.

Οι δηλώσεις Νταιζελμπλουμ ότι η κυπριακή λύση θα αποτελέσει μοντέλο για την επίλυση αντίστοιχων προβλημάτων και σε άλλες χώρες, καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον σε Wall Street και ευρωαγορές.

Αργότερα και μετά τον αντίχτυπο που είχαν οι δηλώσεις του στις διεθνείς αγορές, ο πρόεδρος του Eurogroup προσπάθησε να ανασκευάσει σημειώνοντας ότι τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής ακολουθούνται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας και δεν υπάρχουν μοντέλα λύσεων… ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει.

H Wall Street είχε γυρίσει σε αρνητικό έδαφος ενώ οι ευρωαγορές, οι οποίες δεν πρόλαβαν τις νέες δηλώσεις Νταιζελμπλουμ, έκλεισαν στο κόκκινο, με βαριές απώλειες για τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης.

Ενδεικτική του κλίματος απογοήτευσης που επικράτησε στις αγορές ήταν τα σχόλια των αναλυτών οι οποίοι ενώ αρχικά επισήμαιναν ότι κάθε πρόβλημα που υπάρχει εντός της Ευρωζώνης δεν είναι υποχρεωτικό να εξελίσσεται σε κρίση, στο τέλος και αφού οι αγορές γύρισαν σε αρνητικό έδαφος, όλοι σημείωναν το κίνδυνο, λύση, αντίστοιχη της Κύπρου να δοθεί και σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Συνέπεια αυτών των γεγονότων, το ευρώ έφτασε να υποχωρεί σε χαμηλό 4 μηνών έναντι του δολαρίου στα 1,2844 δολ. αφού πρώτα είχε κινηθεί ανοδικά, πιάνοντας τα 1,3 δολ.

Στη Wall, ο Dow σημείωσε απώλειες 0,44%, στις 14.447,75 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε χαμηλότερα 0,33%, κλείνοντας στις 1.551,69 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,30% στις 3.235,30 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, πιέσεις ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, με τις μετοχές των Bank of America και Citigroup να υποχωρούν άνω του 1,5%.

Στον αντίποδα, κέρδη σημείωσε η μετοχή της Dell μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για κατάθεση προσφοράς εξαγοράς από τη Blackstoone και τον επενδυτή Karl Icahn.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχυόταν 5,9% στο 1 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 2,4% στα 27,31 δολάρια.

Νωρίτερα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι ευρωαγορές έκλεισαν με βαριές απώλειες, ιδιαίτερα τα χρηματιστήρια Μιλάνου, Μαδρίτης αλλά και του Παρισιού.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 0,23% στις 6.378 μονάδες, ο δείκτης DAX 30 της Φρανκφούρτης κατέγραψε απώλειες 0,51% στις 7.871 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα 1,12% στις 3.728 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης ΜΙΒ του Μιλάνου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με βουτιά 2,5% στις 15.644 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX έκλεισε με απώλειες 2,26% στις 8.141 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,9% στα 94,55 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,2% στα 1.605 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v