Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στατιστικά ωθούν την Wall Street

Τα καλά στατιστικά για την αμερικανική οικονομία στηρίζουν σε ανάκαμψη την Wall, παρά το κυπριακό "βαρίδι" στις συναλλαγές. Απέχει 5 μονάδες από το ρεκόρ ο S&P 500. Θετικό κλείσιμο στις "μεγάλες" ευρωαγορές.

Η στατιστική επιβεβαίωση της ανάκαμψης στην αμερικανική οικονομία με τα ευνοϊκά μεγέθη για τις επιχειρηματικές παραγγελίες και την αγορά ακινήτων, στηρίζει σε θετική αντίδραση το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Οι πρώτες στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας προκάλεσαν σημαντική ενίσχυση, αλλά η άνοδος περιορίστηκε με το 2ο "πακέτο" στατιστικών ανακοινώσεων.

Αυτη την ώρα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,56% στις 14.528 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,41% στις 1.558 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,27% στις 3.244 μονάδες.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της διάσωσης της Κύπρου από την Ευρώπη, απέτρεψαν τα κέρδη στην Wall Street.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο ξεκίνησε την χθεσινή συνεδρίαση με ράλι τιμών, ωθώντας τον δείκτη S&P 500 σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ρεκόρ του, αλλά έκλεισε σε αρνητικά εδάφη, μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για το κυπριακό «μοντέλο» διασώσεων.

Στο τελευταίο 15ήμερο ο δείκτης του ευρύτερου αμερικανικού χρηματιστηρίου έχει έλθει πέντε φορές σε απόσταση 5 μονάδων από το ιστορικό ρεκόρ στις 1.565,15 μονάδες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να διασκεδάσει κάπως τα σχόλια στην συνέχεια, επιτρέποντας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να περιορίσουν τις αρχικές απώλειές τους.

Από το αμερικανικό στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκαν ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν αισθητά και περισσότερο απ’όσο αναμενόταν τον Φεβρουαριο στις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες, που αποτυπώνουν τις επενδυτικές διαθέσεις των Αμερικανών εργοδοτών, αυξήθηκαν 5,7%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες θα αυξηθούν 3,8% μετά την βουτιά 3,8% τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό 6ετίας. Ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,1% σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, με αποτέλεσμα η αύξησή του στο 12μηνο να ανέλθει στο 8,1%. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2010 και το ποσοστό αύξησης είναι το μεγαλύτερο από τον Ιούνιο 2006.

Τα στατιστικά ωστόσο που ανακοινώθηκαν στην συνέχεια περιόρισαν τον ενθουσιασμό, καθώς έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να κάνει ένα βήμα μπροστά, αλλά συνεχίζει με …μισό βήμα πίσω.

Ανακοινώθηκε συγκεκριμένα ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν περισσότερο απ’όσο αναμενόταν τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις νεόδμητων μειώθηκαν 4,6% στον μήνα και διαμορφώθηκαν στις 411.000 (στο 12μηνο), μετά την εκτίναξη 15,6% τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, η εφαρμογή έντονων περικοπών στον προϋπολογισμό προκάλεσε μεγάλη πτώση στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα για το καταναλωτικό κλίμα. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στο 59,7 από 68 τον Φεβρουάριο.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Children’s Place Retail Stores υποχωρεί 6% μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο τίτλος της Tesla Motors, μετά το tweet του ιδρυτή Elon Musk, που υπονόησε ότι επίκειται «σπουδαία ανακοίνωση.».

Στις ευρωαγορές, η θετική πορεία της Wall Street στον απόηχο των ευνοϊκων στατιστικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν, παγίωσε την μεσημεριανή θετική αντίδραση.

Τελικώς, ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος 0,32% στις 6.399 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,12% στις 7.880 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 0,56% στις 3.749 μονάδες. Οι πιέσεις διατηρήθηκαν πάντως σε αγορές όπως του Μιλάνο (-0,95%) και της Μαδρίτης (-1,84%). 

Τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν χαμηλότερα, με πιέσεις λόγω των κυπριακών εξελίξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v