Τα macro πίεσαν χαμηλότερα τη Wall

Πτωτικά κινήθηκε η Wall Street, καθώς η αναζωπύρωση των πληθωριστικών ανησυχιών μετά τις σημερινές ανακοινώσεις από το μέτωπο της μακροοικονομίας έδωσαν, σύμφωνα με αναλυτές, το έναυσμα για αποκόμιση κερδών μετά από τρεις θετικές συνεδριάσεις. Μικτά πρόσημα σήμερα στην Ευρώπη.

Πτωτικά κινήθηκε η Wall Street, καθώς η αναζωπύρωση των πληθωριστικών ανησυχιών μετά τις σημερινές ανακοινώσεις από το μέτωπο της μακροοικονομίας έδωσαν, σύμφωνα με αναλυτές, το έναυσμα για αποκόμιση κερδών μετά από τρεις θετικές συνεδριάσεις. Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 11 ετών κατέγραψε το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ, το οποίο εμφάνισε πτώση 2,3% έναντι ενίσχυσης κατά 3,7% στην προηγούμενη αποτύπωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Παράλληλα, , αμετάβλητες παρέμειναν οι καταναλωτικές δαπάνες έναντι της προηγούμενης μέτρησης του μεγέθους, οπότε και είχαν ενισχυθεί κατά 0,8%, ωστόσο , οι τιμές καταναλωτή, στοιχείο με βάση το οποίο διαμορφώνεται η μέτρηση των καταναλωτικών δαπανών, ενισχύθηκαν κατά 0,2% τον Ιανουάριο.

Πτώση για τη μετοχή της General Motors, μετά την ανακοίνωση της Bank of America περί υποβάθμισης τόσο της εν λόγω εταιρίας όσο και της αντίπαλης Ford Motor, ενόψει της γνωστοποίησης, αυτήν την εβδομάδα, των στοιχείων για τις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο.

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της εταιρίας American International Group, καθώς έγινε γνωστό ότι ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Elliot Spitzer ολοκλήρωσε τον έλεγχο όσον αφορά τις δραστηριότητες της ασφαλιστικής εταιρίας.

Απώλειες και για τους τίτλους των εταιριών Biogen Idec. και Elan Corp. μετά την ανακοίνωση τους για απόσυρση από την αγορά της θεραπείας Tysabri, η οποία οδήγησε και στην υποβάθμιση της Biogen από την Bear Sterns και την Deutsche Bank.

Αρνητική ήταν η εικόνα της μετοχής της Pfizer. Η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει ακόμη 100 ερευνητές στην ομάδα της Ιαπωνίας μέχρι το 2006, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 400, σε μία προσπάθεια επιτάχυνσης της διαδικασίας εξεύρεσης νέων φαρμάκων.

Ανάλογη η αντίδραση και για τη μετοχή της Yellow Roadway Corp. η οποία ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την αντίπαλο USF έναντι τιμήματος 1,4 δισ. δολαρίων σε ρευστό και μετοχές.

Κινητικότητα παρουσίασαν οι μετοχές της Mylan Laboratories Inc. μετά την κοινή ανακοίνωση με την King Pharmaceuticals, περί διακοπής των σχεδίων εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη έναντι τιμήματος ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των εξαγορών, ολοκληρώθηκε η συμφωνία συγχώνευσης της Federated Department Stores με την May Department Stores, με την πρώτη να εξαγοράζει τη δεύτερη έναντι 17 δισ. δολ. σε ρευστό και μετοχές.

Κέρδη για τη μετοχή της Wal-Mart, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά περίπου 4%, ήτοι εντός των ανώτερων προβλέψεων της.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 1,75%, στα 9,55 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής ενισχύθηκε 0,13%, στα 7,57 δολάρια. Κέρδη 2,36% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 26,85 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,70% στις 10.766 μονάδες, ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.051 μονάδες, με απώλειες 0,66%, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.203 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,64%.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,76% και διαμορφώθηκε στις 4.968,50 μονάδες, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο CAC 40 στο Παρίσι που βρέθηκε στις 4.027,16 μονάδες με μικρή πτώση 0,18%. Αντίθετα, οριακά σε θετικό έδαφος (0,04%) ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη ο DAX που έκλεισε στις 4.350,49 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v