Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία στήριξε τη Wall Street

Τα καλά οικονομικά στοιχεία σε απασχόληση και υπηρεσίες κράτησαν σε θετικό πρόσημο τους δείκτες της Wall. Στο προσκήνιο το debate Obama- Romney. Προβληματισμός για Ισπανία. Σε χαμηλό 2 μηνών το πετρέλαιο (-4%).

Τα καλά οικονομικά στοιχεία σε απασχόληση και υπηρεσίες κράτησαν σε θετικό πρόσημο τους δείκτες της Wall. Στο προσκήνιο το debate Obama- Romney. Προβληματισμός για Ισπανία. Σε χαμηλό 2 μηνών το πετρέλαιο.

Ειδικότερα ο δείκτης υπηρεσιών ISM στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο ανήλθε στις 55,1 μονάδες έναντι 53,7 τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι κάθε μέγεθος άνω των 50 μονάδων σηματοδοτεί ανάπτυξη του κλάδου.

Αντίστοιχα, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο μπορεί να ήταν λιγότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ωστόσο ο αριθμός νέων εργαζομένων κινήθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα οι προσλήψεις διαμορφώθηκαν στις 162.000 έναντι μόλις 153.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ έδωσαν τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall με τους επενδυτές να αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρώτο από τα τρία προγραμματισμένα debate μεταξύ των υποψήφιων προέδρων των ΗΠΑ, B. Obama και M. Romney, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης στις αρχές Νοεμβρίου.

Παράλληλα, έντονο προβληματισμό προκαλεί στους επενδυτές η αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με το ζήτημα της ισπανικής διάσωσης καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι δεν προτίθεται να ζητήσει σύντομα στήριξη, διαψεύδοντας ουσιαστικά δημοσίευμα του Reuters για επικείμενη προσφυγή της χώρας στους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρωζώνης.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στη Wall Street, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Alcoa που θα κάνει την παραδοσιακή τυπική έναρξη την επόμενη εβδομάδα στον κύκλο ανακοινώσεων-αποτελεσμάτων εισηγμένων τρίτου τριμήνου.

Παράλληλα, σε χαμηλό 9 ετών υποχώρησε η μετοχή της Hewlett-Packard, σημειώνοντας πτώση 12,7% μετά την δήλωση του CEO, Meg Whitman ότι θα πάρει χρόνο η αναδιάρθρωση του ομίλου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 4% στα 88,10 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,2% στα 1.779,80 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 1,1% στο 2,46 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 1,3% στα 19,68 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,09%, στις 13.494,69 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,36% στις 1.450,99 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,49% στις 3.135,23 μονάδες.

Στις ευρωαγορές επικράτησαν και σήμερα μικτές, σταθεροποιητικές διαθέσεις. Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,28% υψηλότερα στις 5.825 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,22% στις 7.322 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,24% στις 3.406 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v