Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεταποίηση στήριξε την άνοδο στον Dow Jones

Η απροσδόκητη άνοδος του δείκτη μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ, οδήγησε σε κέρδη Dow και S&P. Πτώση για Nasdaq. Προβληματισμός από την ομιλία Bernanke. Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές στον απόηχο των τραπεζικών stress tests.

Η απροσδόκητη άνοδος του δείκτη μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ, οδήγησε σε κέρδη Dow και S&P. Πτώση για Nasdaq. Προβληματισμός από την ομιλία Bernanke. Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές στον απόηχο των τραπεζικών stress tests.

Αναλυτικά η άνοδος του δείκτη μεταποίησης ISM τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ πάνω από τις 50 μονάδες (51,5), επίπεδο που υποδηλώνει ανάπτυξη του κλάδου, ενίσχυσε αρχικά το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Σημειώνεται ότι ο δείκτης είχε συμπληρώσει 4 διαδοχικές πτώσεις τον Αύγουστο και παρέμενε καθηλωμένος σε επίπεδα συρρίκνωσης για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Αργότερα, η ομιλία B. Bernanke, περιόρισε την άνοδο στη Wall καθώς επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων της Fed. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Fed υπερασπίστηκε την απόφαση για ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης σημειώνοντας ωστόσο ότι η Κεντρική Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο σταθεροποίησης του πληθωρισμού.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στον απόηχο των αποτελεσμάτων από τα stress tests των ισπανικών τραπεζών, κινήθηκαν τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία των αναλυτών και επενδυτών έκρινε ικανοποιητικά και εντός των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα για τον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας.

Στο εταιρικό μέτωπο, αξιόλογη ζήτηση παρουσίασε σήμερα η μετοχή της Research In Motion μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερων των αναμενόμενων πωλήσεων για τα BlackBerry smartphones.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,3% στα 92,44 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,5% στα 1.783 δολ./oz.

Στη Wall, o δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 13.514,88 μονάδες, ο S&P με άνοδο 0,26% στις 1.444,47 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,09% στις 3.113,53 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν με αισθητή άνοδο, αντλώντας στήριξη και από τα αποτελέσματα των ισπανικών stress test στις τράπεζες, που ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις.

Τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,36% στις 5.820 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,54% στις 7.327 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 2,39% υψηλότερα στις 3.435 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v