Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στην Wall λόγω Ισπανίας και macro

Τα δυσοίωνα μακροοικονομικά μεγέθη και οι ισπανικές εξελίξεις προκαλούν νευρικότητα την Wall, αν και οι πιέσεις περιορίζονται μετά τα stress tests. Μεταβλητότητα στην λήξη του –κερδοφόρου για τα χρηματιστήρια- Q3.

Τα δυσοίωνα μακροοικονομικά στοιχεία και η αναμονή των ισπανικών εξελίξεων πιέζουν χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Μεγάλη μεταβλητότητα στην λήξη του –κερδοφόρου για τα χρηματιστήρια- γ΄ τριμήνου.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,59% στις 13.406 μονάδες, ο S&P κινείται 0,63% χαμηλότερα στις 1.438 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,66% στις 3.116 μονάδες.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ισπανίας προκάλεσε άνοδο τιμών στην χθεσινή συνεδρίαση, αλλά σήμερα η αρνητική ψυχολογία επέστρεψε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress-tests, ενώ αναμένεται και η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ισπανίας από την Moody's.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,65% στις 5.742 μονάδες, ο DAX 1,02% χαμηλότερα στις 7.216 μονάδες, ενώ ο CAC 2,45% χαμηλότερα στις 3.355 μονάδες.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 1,34% κλείνοντας το τρίμηνο με άνοδο περίπου 7%.

Ο όγκος των συναλλαγών είναι περιορισμένος σήμερα στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν να κάνουν μεγάλες κινήσεις μετά τα χθεσινά κέρδη. Προβλέπεται αρκετή μεταβλητότητα καθώς πρόκειται για την τελευταία συνεδρίαση του τριμήνου, όπου οι money managers τακτοποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους και κάνουν προσπάθειες της τελευταίας ώρας να βελτιώσουν τις «βιτρίνες» τους. Ο δείκτης S&P έχει ενισχυθεί 6,2% στο γ΄ τρίμηνο.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο με το μεγαλύτερο ποσοστό σε έξι μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,5% κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων τιμών ενέργειας, αν και το ιδιωτικό εισόδημα αυξήθηκε μόλις 0,1% και ο συντελεστής αποταμίευσης μειώθηκε στο 3,7% από 4,1%.

Στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης ΡΜΙ της περιφέρειας του Σικάγο διολίσθησε σε αρνητικά εδάφη τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, είδηση που επέτεινε την πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ο δείκτης υποχώρησε στο 49,7 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο τριών ετών και κάθε μέγεθος υπό του 50 υποδεικνύει συρρίκνωση στον κλάδο.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Nike υποχωρεί μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Η μετοχή της Research in Motion εκτινάσσεται 16% καθώς η εταιρία που κατασκευάζει το BlackBerry ανακοίνωσε μικρότερες των αναμενόμενων ζημίες.

Η μετοχή της Bank of America αντιδρά με πτώση σχεδόν 1% στην ανακοίνωση της συμβιβαστικής συμφωνίας 2,43 δισ. δολ. σε μαζική προσφυγή σχετική με την εξαγορά της Merrill Lynch το 2009.

Κινητικότητα παρουσιάζει και η μετοχή του Facebook Inc. που ανακοίνωσε πρόγραμμα προσφοράς δώρων καθώς και συγχώνευση υπηρεσιών με την εταιρία Dropbox.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του χρυσού «χάνει» 5 δολάρια στα 1.776 δολ. ανά ουγκιά ενώ του πετρελαίου υποχωρεί ελαφρώς στα 91,76 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v