Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall χειροκροτεί την ποσοτική χαλάρωση

Χειροκροτεί η Wall τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Έως 230 μονάδες κερδίζει ο Dow. Με διορθωτική διάθεση κινήθηκε η Ευρώπη. Άνοδος για πετρέλαιο, σε υψηλά 7 μηνών ο χρυσός. Στα 1,29$ η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Ο βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, χειροκροτούν τα αποφασιστικά μέτρα, συνολικού ύψους 85 δισ. δολ. τον μήνα που δεσμεύθηκε ότι θα ρίξει στην αγορά η Federal Reserve για να βοηθήσει την ρευστότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Εχοντας κινηθεί με ανεπαίσθητη άνοδο μέχρι την απόφαση, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,68% στις 13.559 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,84% στις 1.463 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,56% στις 3.166 μονάδες.

Η διήμερη συνεδρίαση της Fed ολοκληρώθηκε σήμερα, με την ανακοίνωση της απόφασης της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων, Federal Open Market Committee για διατήρηση αμετάβλητων επιτοκίων και εισαγωγή νέου κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 10 προς 1, η Federal Reserve αποφάσισε να εισάγει νέο, τρίτο, πρόγραμμα ανοιχτών αγορών ομολόγων, το αποκαλούμενο QE3, δηλώνοντας ότι θα αγοράζει 40 δισ. δολ. σε χρεόγραφα με εγγυήσεις ενυπόθηκα δάνεια κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την Παρασκευή.

Επίσης θα διατηρήσει το αποκαλούμενο πρόγραμμα Operation Twist, οπότε η κεντρική τράπεζα θα προσθέτει 85 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα κάθε μήνα ως τα τέλη του έτους.

Η Wall Street έκλεισε χθες με άνοδο, αντιδρώντας στην ευνοϊκή απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας για το ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης ESM.

Σήμερα το κλίμα ήταν διορθωτικό σε όλες τις διεθνείς αγορές, με τις ασιατικές αγορές να κλείνουν χαμηλότερα, πλην του Nikkei.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,66% στις 5.820 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,46% στις 7.310 μονάδες, ενώ ο CAC 1,18% χαμηλότερα στις 3.502 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του αργού πετρελαίου στην Νέα Υόρκη ενισχύεται 1,5 δολ. στα 98,18 δολ. ανά βαρέλι ενώ του χρυσού έκλεισε με άνοδο 37 δολαρίων, στα 1.771 δολ. ανά ουγκιά.

Το ευρώ παραμένει κοντά στα 1,29 δολ.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, η μετοχή της Apple αντιδρά με μικρή άνοδο στην κυκλοφορία του νέου iPhone.

Ο τίτλος της Pier 1 Imports ενισχύεται αισθητά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσματων β΄ τριμηνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v