Με... το αριστερό υποδέχτηκε το 2005 η Wall

Με υψηλές απώλειες, τουλάχιστον για τον Nasdaq, ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους η Wall Street, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες, έδωσαν αφορμή για ρευστοποιήσεις μετά από το ράλι του προηγουμένου έτους. Κέρδη σε Παρίσι, Φρανκφούρτη, κλειστό το Λονδίνο.

Με υψηλές απώλειες, τουλάχιστον για τον Nasdaq, ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους η Wall Street, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες, έδωσαν αφορμή για ρευστοποιήσεις μετά από το ράλι του προηγουμένου έτους. Κέρδη σε Παρίσι, Φρανκφούρτη, κλειστό το Λονδίνο.

Οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες από ό,τι αναμενόταν στις ΗΠΑ, άσκησαν πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, με το ενεργό συμβόλαιο future να διαμορφώνεται κοντά στα 42 δολ. το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Μικτά ήταν τα στοιχεία από το μακροοικονομικό μέτωπο, με το δείκτη ISM (μεταποίησης) να εμφανίζει άνοδο στο 58,6 το Δεκέμβριο από το 57,8 του προηγουμένου μήνα, υπερβαίνοντας ελαφρώς τις προσδοκίες.

Ωστόσο, ο μεμονωμένος δείκτης εργατικότητας ISM υποχώρησε στο 52,7 από το 57,6 για την ίδια περίοδο, εγείροντας ανησυχίες για τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας που ανακοινώνεται την Παρασκευή.

Απογοήτευση προκάλεσαν και τα στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες, που απέδειξαν υποχώρηση 0,4%, έναντι της ανόδου κατά 0,5% που αναμενόταν για το μήνα Νοέμβριο.

Πτώση 5% κατέγραψε η Sun Microsystems στον Nasdaq, καθώς η Bernstein υποβάθμισε τη σύστασή της σε underperform από market perform. Πτώση κατέγραψε και η μετοχή της Oracle και της Apple Computer, ενώ πάνω από 2% υποχώρησε η μετοχή της Advanced Micro Devices.

Νέες ανησυχίες για το Vioxx περιόρισαν εκ νέου την τιμή της μετοχής της Merck, πτώση σημείωσε η Alcoa αλλά και οι ExxonMobil και Caterpillar.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι μετοχές της Yahoo και της Google, καθώς η Goldman Sachs αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του δ΄ τριμήνου χρήσης και των δύο εταιριών.

Η Walgreen Co. δημοσιοποίησε κέρδη πρώτου οικονομικού τριμήνου της τάξεως των 332,7 εκ. δολ. ή 32 σεντς ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για κέρδη ανά μετοχή 29 σεντς.

Σε ανακοίνωσή της, η Wal-Mart αναφέρει ότι προσδοκά αύξηση των πωλήσεων κατά 3% στα καταστήματά της το Δεκέμβριο. Όπως αναφέρει ο αμερικανικός κολοσσός λιανικών πωλήσεων, οι εορταστικές αγορές ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της.

Εν τω μεταξύ, στον κλάδο του ιατρικού εξοπλισμού, η JP Morgan αναβάθμισε τη σύστασή της για την Stryker Corp. σε overweight, ενώ υποβάθμισε σε neutral τη μετοχή της Boston Scientific.

Η Εθνική υποχώρησε 0,44% στα 6,72 δολάρια, άνοδο 2,27% στα 9 δολάρια κατέγραψε ο ΟΤΕ και η 3Ε ενισχύθηκε 1,01% στα 23,89 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.729,43 μονάδες με απώλειες 0,50%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 1,07%, στις 2.152,15 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,81%, στις 1.202,08 μονάδες.

Ο γαλλικός δείκτη CAC 40 ενισχύθηκε 0,90% στις 3.855,68 μονάδες και ο Dax διαμορφώθηκε στις 4.291,53 μονάδες με κέρδη 0,83%.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v