Lex: Κίνα

Μετά από όλη αυτή τη διαμάχη για ομαλές και ανώμαλες προσγειώσεις, η κινεζική οικονομία απέφυγε γενικότερα την επαφή της με το έδαφος πέρυσι. Παρά τους κινδύνους που συνδέονται με το γεγονός ότι αποτελεί μια οικονομία σε μεταβατική φάση, η Κίνα θα συνεχίσει να προσελκύει κεφάλαια μέχρι το 2008.

Μετά από όλη αυτή τη διαμάχη για ομαλές και ανώμαλες προσγειώσεις, η κινεζική οικονομία απέφυγε γενικότερα την επαφή της με το έδαφος πέρυσι. Τα διοικητικά μέτρα από την κυβέρνηση του Πεκίνου, που περιλάμβαναν περιορισμό του δανεισμού σε υπερθερμασμένους κλάδους, σε συνδυασμό με την συμβατική νομισματική πολιτική λειτούργησαν, μειώνοντας την οικονομική ανάπτυξη κατά μόλις 1% στο δεύτερο τρίμηνο.

Σε γενικές γραμμές, η Κίνα ολοκλήρωσε ένα ακόμη έτος με ανάπτυξη άνω του 9%, με τον πληθωρισμό να περιορίζεται μεταξύ του 4% και του 4,5%. Ωστόσο, παραμένει μια οικονομία σε μεταβατική φάση, με όλες τις δομικές αλλαγές υποδηλώνει κάτι τέτοιο.

Μια ανώμαλη προσγείωση ωστόσο, παραμένει ισχυρή σαν πιθανότητα. Υπάρχουν πολλά κρίσιμα σημεία. Τα διοικητικά μέτρα είναι δύσκολο να παρακολουθούνται στενά, εάν εφαρμόζονται από γραφειοκράτες σε κάποια μακρινή γωνιά της αχανούς χώρας.

Το αδύναμο τραπεζικό σύστημα δημιουργεί δομικά προβλήματα και περιορίζει τις μεταρρυθμίσεις όπως την απελευθέρωση της ισοτιμίας. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια είναι ένας κίνδυνος που ενισχύεται και το Πεκίνο είναι ολοένα και περισσότερο ευάλωτο.

Ένα σημείο είναι σαφές. Η οικονομία της Κίνας είναι πολύ περισσότερο κυκλική από τα επίσημα οικονομικά δεδομένα, και θα παραμείνει έτσι. Αποτελεί ”μαγνήτη” για τα διεθνή κεφάλαια και η ελκυστικότητά της αναμένεται να ενισχυθεί καθώς θα πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v