Η περιπέτεια του δολαρίου κυριάρχησε το 2004

Η συνεχιζόμενη υποτίμηση της ισοτιμίας του δολαρίου κυριάρχησε στις αγορές συναλλάγματος το 2004. Το αμερικανικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 6,8% σε ετήσια βάση έναντι του ευρώ, ενώ υποτιμήθηκε κατά 5,9% έναντι της στερλίνας και κατά 3,4% έναντι του γεν. Οι ”Financial Times” φωτογραφίζουν την πορεία των αγορών συναλλάγματος κατά τη χρονιά που έφυγε.

του Steve Johnson

Η συνεχιζόμενη υποτίμηση της ισοτιμίας του δολαρίου κυριάρχησε στις αγορές συναλλάγματος το 2004. Το αμερικανικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 4,8% στο έτος, σύμφωνα με τον δείκτη ισοτιμιών της Federal Reserve, εκτείνοντας τις απώλειές του από τις αρχές του 2002 στο 26,8%.

Τα νομίσματα που απέφεραν τις καλύτερες αποδόσεις ήταν τα δολάρια Νέας Ζηλανδίας και Καναδά, το ραντ της Νότιας Αφρικής και η στερλίνα. Πρόκειται για χώρες που αποκόμισαν οφέλη από την ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων ή ελκυστικές ομολογιακές αποδόσεις λόγω συγκριτικά υψηλών επιτοκίων.

Το 2004 μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις.

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου το δολάριο συνέχισε την πτωτική τροχιά του 2003, καθώς οι αγορές ανησυχούσαν για το ”δίδυμο” έλλειμμα της χώρας. Επιπροσθέτως, τα επιτόκια που διαμορφώνονταν μόλις πάνω από το 1% ενθάρρυναν το carry trade, με τους κερδοσκόπους να δανείζονται φθηνά δολάρια και να επενδύουν σε αξιόγραφα υψηλότερων αποδόσεων.

Το επακόλουθο ξεπούλημα του δολαρίου πυροδότησε προσπάθειες παρεμβατισμού από την Ιαπωνία και την ευρωζώνη, δύο περιφέρειες με μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές, οι οποίες δεν επιθυμούσαν περαιτέρω ανατίμηση των ισοτιμιών τους.

Η Ιαπωνία προχώρησε σε πραγματικό παρεμβατισμό, με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει εντολή στην κεντρική τράπεζα της χώρας να αγοράσει 15.000 δισ. γεν σε δολάρια στο πρώτο τρίμηνο.

Η Ευρώπη προχώρησε σε λεκτικό παρεμβατισμό, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet, να αποκαλεί ”βίαιες” τις μεταβολές στις αγορές συναλλάγματος.

Τον Μάρτιο, ωστόσο, το παιχνίδι άλλαξε. Όταν προέκυψε σημαντική ενίσχυση των θέσεων εργασίας, οι αγορές πείστηκαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ ήταν έτοιμη για ανάκαμψη και το σενάριο για κυκλική ανάπτυξη κυριάρχησε. Οι ανησυχίες για αντιπληθωρισμό καθησυχάστηκαν και τη θέση τους πήρε η προσδοκία ότι η Federal Reserve θα προχωρούσε σε αυξήσεις επιτοκίων από τα επίπεδα έκτακτης ανάγκης. Οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων αποθάρρυναν το carry trade και το δολάριο επέστρεψε στα επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Καθώς η Federal Reserve ικανοποίησε τις αγορές προχωρώντας σε μετριασμένες αυξήσεις επιτοκίων, οι αγορές συναλλάγματος μπλέχθηκαν σε ένα περιορισμένο εύρος διακύμανσης, με την ισοτιμία ευρώ -δολαρίου να κυμαίνεται όλο το καλοκαίρι μεταξύ 1,18-1,25 δολ.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο τα πράγματα άλλαξαν πάλι. Η έντονη ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών απείλησε να απορυθμίσει την αμερικανική ανάκαμψη και να επιβραδύνει τον ρυθμό σφιξίματος της νομισματικής πολιτικής. Αν και η επιβράδυνση εξαπλώθηκε σύντομα σε όλο τον πλανήτη, οι αναπτυξιακές προσδοκίες ήταν πολύ μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, πλήττοντας το αμερικανικό νόμισμα.

Με αφορμή και την επανεκλογή του κ. Bush, η αγορά έστρεψε και πάλι την προσοχή της στα δομικά ελλείμματα και η εικόνα δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είχε αυξηθεί στο 5,6% του ΑΕΠ και το έλλειμμα προϋπολογισμού ξεπερνούσε το 4%.

Το δολάριο διέσπασε το εύρος διακύμανσης καθοδικά φθάνοντας σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών έναντι του ευρώ, σε χαμηλά 12ετίας έναντι της στερλίνας και του καναδέζικου δολαρίου, σε χαμηλό οκταετίας έναντι του ελβετικού φράγκου και σε χαμηλό 5ετίας έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

Τα σενάρια που ήθελαν τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε διασπορά των αποθεμάτων τους έπληξαν περαιτέρω το αμερικανικό νόμισμα, που έφθασε στο 1,349 έναντι του ευρώ υποχωρώντας κατά 6,8% σε ετήσια βάση, ενώ υποτιμήθηκε κατά 5,9% έναντι της στερλίνας και κατά 3,4% έναντι του γεν.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v