Οι Γερμανοί ψώνισαν με... μάρκα στις γιορτές!

Ορισμένα εμπορικά καταστήματα της Γερμανίας απόλαυσαν αυξημένες πωλήσεις στις γιορτές, ενώ η εμπορική κίνηση ήταν γενικότερα στάσιμη, γιατί έδωσαν στους καταναλωτές την ευκαιρία να ψωνίσουν με γερμανικά μάρκα.

Οι Γερμανοί ψώνισαν με... μάρκα στις γιορτές!
Εμπορικά καταστήματα της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων μεγάλες αλυσίδες όπως η C&A Mode, απόλαυσαν αυξημένες πωλήσεις στις γιορτές, ενώ η εμπορική κίνηση ήταν γενικότερα στάσιμη, γιατί έδωσαν στους καταναλωτές την ευκαιρία να ψωνίσουν με γερμανικά μάρκα, το νόμισμα δηλαδή το οποίο αντικατέστησε το ευρώ πριν από τρία χρόνια.

Η γερμανική μονάδα της βελγικής επιχείρησης ενδυμάτων C&A Group έλαβε 20 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα από τον Δεκέμβριο μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, στα οποία περιλαμβάνονται 250 χιλιάδες μάρκα στις 24 Δεκεμβρίου μόνο.

”Οι πελάτες ήρθαν χάρη στην εκστρατεία μας”, δήλωσε ο μάνατζερ της αλυσίδας. ”Δεν έχουν ανάγκη να αγοράσουν κάτι, αλλά στο τέλος αγοράζουν έστω και ένα ζευγάρι γάντια προκειμένου να πιάσουν τόπο τα μάρκα τους”.

Καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης διαμορφώνεται πρακτικώς στάσιμη, το γερμανικό εμπόριο αναζητεί μεθόδους αύξησης των πωλήσεων.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, κυκλοφορούσαν στην αγορά 15,2 δισ. μάρκα σε νομίσματα και χαρτονομίσματα.

Συγκριτικά, πριν την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος από το ευρώ, κυκλοφορούσαν στη γερμανική αγορά 162,3 εκατομμύρια νομίσματα και τραπεζογραμμάτια.

Παλαιά νομίσματα κυκλοφορούν και σε άλλα μέλη της ευρωζώνης. Στην Ισπανία υπάρχουν πεσέτες αξίας σχεδόν δύο δισ. ευρώ και στο Βέλγιο φράγκα που αντιστοιχούν σε 192 εκατ. ευρώ, τα οποία οι πολίτες δεν αντάλλαξαν.

Στη Γερμανία καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Ιρλανδία, δεν έχει τεθεί χρονικό όριο για τη δυνατότητα ανταλλαγής των παλαιών εθνικών νομισμάτων με ευρώ στις κεντρικές τράπεζες.

Το ίδιο ισχύει στο Βέλγιο, όπου όμως το εθνικό νόμισμα δεν έχει αξία μετά το 2004, ενώ στη Γαλλία το περιθώριο για την ανταλλαγή των νομισμάτων φτάνει στον Φεβρουάριο 2005 και των χαρτονομισμάτων στον Φεβρουάριο 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v