Νέα χρονιά, νέα λίρα στην Τουρκία

Εξι μηδενικά ”έκοψε” από την λίρα Τουρκίας η κυβέρνηση της χώρας, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στο εμπόριο και την οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε το 2004 με ρυθμό 7,9%.

Νέα χρονιά, νέα λίρα στην Τουρκία
Εξι μηδενικά ”έκοψε” από την λίρα Τουρκίας η κυβέρνηση της χώρας, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στο εμπόριο και την αναπτυσσόμενη οικονομία.

Με τη μεταβολή, που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου, το χαρτονόμισμα των ενός εκατομμυρίου λιρών θα γίνει νόμισμα αξίας μιας λίρας. Η προηγούμενη υψηλή τιμή του νομίσματος οφειλόταν στις δεκαετίες πληθωρισμού που βίωσε η χώρα και έφτασε το 2001 στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 70%.

Ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό έλεγχο και οι οικονομικές προοπτικές της χώρας βελτιώνονται, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να λάβει την απόφαση, την οποία υποδέχτηκε με ενθουσιασμό ο επιχειρηματικός κόσμος.

”Η νέα λίρα είναι ένα σύμβολο της σταθερής οικονομικής πορείας στην οποία προσβλέπαμε επί πάρα πολλά χρόνια,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Sureyya Serdengecti.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2004 κάτω από το 10% για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, μια χρονιά κατά την οποία οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν 30%.

Η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται με υγιή ρυθμό και για το 2004 το ΑΕΠ εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε κατά 7,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v