Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT και οικονομία πίεσαν τη Wall Street

Απώλειες για Dow και S&P παρά τις παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τη στήριξη της ανάπτυξης. Αμετάβλητος ο Nasdaq. Καλύτερα των αναμενόμενων τα στοιχεία στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Πιέσεις στις ευρωαγορές.

Απώλειες για Dow και S&P παρά τις παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τη στήριξη της ανάπτυξης. Αμετάβλητος ο Nasdaq. Καλύτερα των αναμενόμενων τα στοιχεία στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Πιέσεις στις ευρωαγορές.

Τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά της Wall αλλά και στις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές με εξαίρεση τον FTSE του Λονδίνου.

Ειδικότερα, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στη μείωση του βασικού επιτοκίου, σε ιστορικό χαμηλό (0,75%), προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, δεν κατάφερε τελικά να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Αντίθετα όπως φαίνεται και από την πτώση που σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η απόφαση της ΕΚΤ επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των επενδυτών ότι η κρίση πλέον είναι τόσο βαθιά σε παγκόσμιο επίπεδο που οι Κεντρικές Τράπεζες προχωρούν σε μάλλον σπασμωδικές κινήσεις για την αντιμετώπισή της κρίσης.

Συνέπεια των ευρωπαϊκών εξελίξεων, τα σημερινά καλά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ πέρασαν σε δεύτερη μοίρα στην πρώτη συνεδρίαση της Wall μετά την αργία της Τετάρτης λόγω της εθνικής γιορτής της 4ης Ιουλίου.

Συγκεκριμένα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν αισθητά κατά 14.000, στις 374.000 αιτήσεις έναντι οριακής μείωσης που ανέμεναν οι αναλυτές στις 385.000 αιτήσεις. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η δημιουργία 179.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο, από 136.000 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στα αυριανά κρίσιμα στοιχεία ανεργίας του Ιουνίου.

Στον αντίποδα, απογοήτευσαν τα στοιχεία του δείκτη υπηρεσιών ISM καθώς υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010 και αντίστοιχα οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ εμφάνισαν τον Ιούνιο τις χειρότερες πωλήσεις τριών ετών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,6% στα 87,17 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,9% στα 1.607 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 0,9% στο 1,66 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 1,3% στα 18,45 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,36%, στις 12.896,67 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,47% στις 1.367,58 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε αμετάβλητος στις 2.976,12 μονάδες.

Οι ευρωαγορές αντέδρασαν αρχικώς θετικά στην απόφαση της ΕΚΤ, αλλά στην συνέχεια διολίσθησαν, όταν ο διοικητής Mario Draghi έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη. Τελικώς οι δείκτες έκλεισαν πάνω από τα χαμηλά ημέρας.

Συγκεκριμένα ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,14% υψηλότερα στις 5.693 μονάδες, ο DAX έκλεισε με πτώση 0,45% στις 6.536 μονάδες, ενώ ο CAC 1,17% χαμηλότερα στις 3.229 μονάδες.

Η μετοχή του τραπεζικού ομίλου Barclays παρέμεινε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά την απολογία του πρώην επικεφαλής Bob Diamond σχετικά με το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου Libor.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v