Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία προβλημάτισε τη Wall Street

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ περιόρισαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Οριακή πτώση για Dow. Άνοδος για S&P, Nasdaq. Υποτονικό κλίμα ενόψει της αργίας της 4ης/7.

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ περιόρισαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Οριακή πτώση για Dow. Άνοδος για S&P, Nasdaq. Υποτονικό κλίμα ενόψει της αργίας της 4ης Ιουλίου. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Συγκεκριμένα η διολίσθηση του δείκτη μεταποίησης στις ΗΠΑ σε επίπεδα ύφεσης, κάτω από τις 50 μονάδες, προκάλεσε την ανησυχία των επενδυτών για τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στις 49,7 μονάδες και είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2009 που η αμερικανική μεταποίηση βουλιάζει σε επίπεδα συρρίκνωσης με τα στοιχεία να επιτείνουν τους φόβους ότι η, υποτονική ήδη, αμερικανική οικονομία, διολισθαίνει σε νέα ύφεση.

Αντίστοιχα, απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία μεταποίησης στην Ευρωζώνη στις 45,1 μονάδες, καταγράφοντας αισθητή συρρίκνωση δραστηριοτήτων σε Γαλλία και στη Γερμανία.

Στο ίδιο κλίμα, οι δείκτες PMI μεταποίησης διολίσθησαν σε όλη την Ασία σε πολύμηνα χαμηλά, πλην της Ινδίας.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β’ τριμήνου των εισηγμένων εταιριών στη Wall- με πρώτο παραδοσιακά τον όμιλο της Alcoa- όπου αναμένεται να διαμορφώσουν και την τάση των επόμενων συνεδριάσεων.

Από πλευράς τίτλων, πιέσεις εκδηλώθηκαν σήμερα στον τραπεζικό κλάδο με την μετοχή της Bank of America να υποχωρεί 1,5%, της Citigroup 0.2% και της Wells Fargo 0,1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,6% στα 83,62 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,35% στα 1.599 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε κέρδη 0,6% στο 1,72 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,8% στα 17,85 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε απώλειες 0,07%, στις 12.871,39 μονάδες, ο S&P με άνοδο 0,25% στις 1.365,51 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,55%, στις 2.951,23 μονάδες.

Στην Ευρώπη το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις όσον αφορά την κρίση χρεών στην ευρωζώνη, με την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη να συγκεντρώνει τα βλέμματα. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν υψηλότερα και ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 1,25% στις 5.641 μονάδες, ο DAX υψηλότερα 1,24% στις 6.496 μονάδες, και ο CAC υψηλότερα 1,36% στις 3.240 μονάδες.

Η μετοχή της Barclays αντέδρασε με κέρδη έως 4% στην αποχώρηση του προέδρου στον απόηχο της διεξαγωγής της έρευνας στην τράπεζα για χειραγώγηση στην αγορά Libor.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v