Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεταποίηση απογοητεύει την Wall

Οι διεθνείς αγορές επεκτείνουν τα προηγούμενα κέρδη, αλλά τα μακροοικονομικά στοιχεία ανά τον πλανήτη συγκρατούν την άνοδο. ΕΚΤ και 4η Ιουλίου κινούν τα νήματα αυτή την εβδομάδα. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Επεκτείνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, οι διεθνείς αγορές παρέμειναν σε θετικά επίπεδα, αν και η στατιστική ανακοίνωση για τους δείκτες μεταποίησης περιόρισε την άνοδο στις αμερικανικές συναλλαγές και δημιουργεί μικτά πρόσημα στην Wall Street.

Το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις όσον αφορά την κρίση χρεών στην ευρωζώνη, με την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη να συγκεντρώνει τα βλέμματα.

Η δραστηριότητα προβλέπεται να είναι κάπως περιορισμένη αυτή την εβδομάδα στην Wall, εξαιτίας της αργίας της Τετάρτης για την εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά τυπικώς η ανακοίνωση αποτελεσμάτων β’ τριμήνου των μεγάλων εισηγμένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με την Alcoa να «ανοίγει τον χορό» την Δευτέρα.

Μετά από ήπια ανοδικό άνοιγμα, αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,41% στις 12.828 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,16% στις 1.360 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,1% στις 2.938 μονάδες.

Την Παρασκευή, το «πακέτο» μέτρων καταπολέμησης της κρίσης χρεών που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην σύνοδο έστειλαν στα ύψη τους βασικούς δείκτες στην Wall Street όπως και τις ευρωαγορές.

Σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν υψηλότερα, με τον δείκτη FTSE να κινείται με κέρδη 0,6% στις 5.604 μονάδες, τον DAX υψηλότερα 1,23% στις 6.495 μονάδες, και τον CAC υψηλότερα 1,23% στις 3.236 μονάδες.

Η μετοχή της Barclays αντιδρά με κέρδη 4% στην αποχώρηση του προέδρου στον απόηχο της διεξαγωγής της έρευνας στην τράπεζα για χειραγώγηση στην αγορά Libor.

Οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις περιορίζουν πάντως τα κέρδη.

Ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης PMI μεταποίησης τον Ιούνιο στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ακολουθώντας τις τάσεις διολίσθησης που επιβεβαιώθηκαν νωρίτερα από τους αντίστοιχους δείκτες σε Ευρώπη και Ασία. Ο αμερικανικός δείκτης έκλεισε τον Ιούνιο στις 52,5 μονάδες στα χαμηλότερα επίπεδα 18 μηνών.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε διολίσθηση το 45,1 του δείκτη ΡΜΙ για τον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης, με αισθητή συρρίκνωση δραστηριοτήτων στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Στο ίδιο κλίμα, οι δείκτες PMI μεταποίησης διολίσθησαν σε όλη την Ασία σε πολύμηνα χαμηλά, πλην της Ινδίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v