Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτείται ο πρόεδρος της Barclays

Την παραίτησή του ανακοινώνει σήμερα ο πρόεδρος της Barclays Marcus Agius μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε ως προς τα σκάνδαλα που πλήττουν τη βρετανική τράπεζα.

Παραιτείται ο πρόεδρος της Barclays
Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Barclays Marcus Agius μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε ως προς τα σκάνδαλα που πλήττουν τη βρετανική τράπεζα.  Ο ίδιος δηλώνει ότι η υπόθεση για τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor επέφερε ολέθριο πλήγμα στην αξιοπιστία της τράπεζας και τονίζει: «Ελπίζω οι ευθύνες να σταματήσουν σε εμένα».

Οι πιέσεις για παραίτηση έγιναν αφόρητες τόσο στον ίδιο όσο και στον διευθύνοντα σύμβουλο Bob Diamond μετά την επιβολή προστίμου 453 εκατ. δολαρίων από τις βρετανικές και τις αμερικανικές αρχές για την πασίγνωστη υπόθεση της χειραγώγησης του Libor.

Η βρετανική τράπεζα ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι δικοί της traders προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τη διαμόρφωση του Libor, του επιτοκίου που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς στην τεράστια αγορά παραγώγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων ύψους 350 τρισ. δολ. Περισσότερες από 10 ακόμη τράπεζες ερευνώνται για τη συγκεκριμένη υπόθεση στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, εκ των οποίων τρανταχτά ονόματα όπως η Citigroup κι η Royal Bank of Scotland, με κατηγορίες που αφορούν τη χειραγώγηση όχι μόνο του Libor, αλλά και του ευρωπαϊκού διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ενώ οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξουν και άλλα πρόστιμα.

«Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς αποκαλύπτουν απαράδεκτη συμπεριφορά εντός της τράπεζας, επέφεραν ολέθριο πλήγμα στην αξιοπιστία της. Ελπίζω ότι οι ευθύνες θα σταματήσουν σε εμένα και πρέπει να αναγνωρίσω τις ευθύνες μου με την παραίτησή μου» αναφέρει ο κ. Agius. Δηλώνει επίσης ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρις ότου εξασφαλιστεί η ομαλή διαδοχή του. Συμφώνησε μάλιστα να διεξαχθεί έλεγχος στις επιχειρηματικές πρακτικές που ακολουθεί η τράπεζα, που θα αφορά όλα τα τμήματα και τις πρακτικές που αποδείχθηκε ότι είναι προβληματικές.

«Πραγματικά λυπάμαι που απογοητεύσαμε τους πελάτες μας, τους εργαζόμενους και τους μετόχους μας», δήλωσε.

Οι εξελίξεις στην Barclays προκύπτουν σε μία εποχή όπου οι τράπεζες της Βρετανίας δέχονται έντονα πυρά. Τον προηγούμενο μήνα, ένα τεχνικό πρόβλημα της Royal Bank of Scotland άφησε εκατομμύρια καταναλωτές χωρίς πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις για εσφαλμένη πώληση οικονομικών προϊόντων σε μικρές επιχειρήσεις. Οι βρετανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα και για το θέμα αυτό, θέτοντας και αυτήν τη φορά την Barclays στο στόχαστρο.

Επίσης, έγγραφα που κοινοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αμερικανικές αρχές αφήνουν υπόνοιες και για στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς σε αυτά περιλαμβάνεται και μία συζήτηση μεταξύ του Bob Diamnod και του υποδιοικητή της ΤτΑ Paul Tucker.

Ερευνα θα ζητήσει ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ

Ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Bρετανίας, George Osborne, θα ανακοινώσει τη Δευτέρα τη διεξαγωγή έρευνας για τους κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού τομέα της χώρας, αλλά δεν θα ζητήσει την διενέργεια δημόσιας ακροαματικής διαδικασίας με την κλήση τραπεζικών στελεχών.

Όπως μεταδίδουν οι F.T, o κ. Osborne θα υποστηρίξει στη βρετανική Βουλή ότι μια πλήρης δικαστική έρευνα θα είναι χάσιμο χρόνου, κάτι με το οποίο έχει ήδη συμφωνήσει ο διοικητής της BoE, Mervyn King.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν αναμένεται να ικανοποιήσει το κόμμα των Εργατικών, οι οποίοι θέλουν να υπάρξει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στις τράπεζες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τη χειραγώγηση του Libor.

"Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια πλήρης, δημόσια, ανεξάρτητη έρευνα για τις πρακτικές, το management, την επαγγελματική ακεραιότητα και τη ρυθμιστική εξουσία του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα" ανέφερε εκπρόσωπος του κ. Miliband.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v