Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη και JP Morgan καθήλωσαν τη Wall Street

Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις στη Wall με αφορμή τις φήμες για γιγάντωση των ζημιών της JP Morgan. Περιορισμένες προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής. Κέρδη για τον κλάδο της υγείας. Σε χαμηλό 8 μηνών το πετρέλαιο.

Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις στη Wall με αφορμή τις φήμες για γιγάντωση των ζημιών της JP Morgan. Περιορισμένες προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής. Κέρδη για τον κλάδο της υγείας. Σε χαμηλό 8 μηνών το πετρέλαιο.

Αναλυτικά οι φήμες για διόγκωση των ζημιών της JP Morgan από τις συναλλαγές στα παράγωγα, οι μηδαμινές προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών και η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ υπέρ του βασικού τμήματος της μεταρρύθμισης Obama στο σύστημα ασφάλισης υγείας, οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις τους επενδυτές στη Wall.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος στις ΗΠΑ καθώς πληροφορίες που διέρρευσαν στην αγορά ανέφεραν ότι ενδεχομένως οι ζημιές της JP Morgan από την γνωστή περιπέτεια με τις συναλλαγές των παραγώγων όχι μόνο θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. δολ. αλλά ίσως να αγγίξουν τα 9 δισ. δολάρια.

Ειδικότερα η μετοχή της JP Morgan σημείωσε «βουτιά» 4,2%, η Bank of America υποχώρησε 2% και η Citigroup κινήθηκε με απώλειες έως και 5%.

Παράλληλα στο μέτωπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας παραμένει σε σταθερή ανοδική πορεία την ώρα που η Γερμανία εμφανίζεται αντίθετη σε κάθε δραστική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής που θα καθησύχαζε τουλάχιστον τις χρηματιστηριακές αγορές έναντι της κρίσης.

Επιπλέον η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου υπέρ του συστήματος ασφάλισης υγείας του προέδρου Obama, τόνωσε μεν τη ζήτηση για τίτλους του κλάδου υγείας αλλά ενέτεινε τις πιέσεις στις υπόλοιπες μετοχές του χρηματιστηρίου καθώς το νέο σύστημα υποχρεώνει τους Αμερικανούς σε ασφαλιστική κάλυψη έως το 2014.

Στον αντίποδα οι θετικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα στη Wall.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο α’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,9%, όσο ακριβώς ανέμεναν οι αναλυτές και αντίστοιχα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 6.000 αιτήσεις, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 3% στα 77,77 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,7% στα 1.551 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 2,1% στο 1,52 δολ., και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,75% στα 17,03 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε απώλειες 0,20%, στις 12.602,11 μονάδες, ο S&P με πτώση 0,21% στις 1.329,01 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,90%, στις 2.849,49 μονάδες.

Έντονη νευρικότητα χαρακτήρισε την σημερινή συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εκτυλίσσεται η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία πολλοί ελπίζουν σε λύσεις για την κρίση χρεών της ευρωζώνης.

Τα αρνητικά πρόσημα επικράτησαν στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,56% στις 5.493 μονάδες, ο DAX 1,27% χαμηλότερα στις 6.150 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,37% στις 3.052 μονάδες. Οι αγορές του Μιλάνου και της Μαδρίτης τερμάτισαν πάντως υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v