Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεταποίηση "τρομάζει" την Wall Street

Η διολίσθηση του κλάδου μεταποίησης σε ύφεση ασκεί πιέσεις στην Wall και ανακόπτει την θετική τάση των διεθνών αγορών. Η αργία της 4ης Ιουλίου συνεισφέρει στο υποτονικό κλίμα. Κέρδη στις ευρωαγορές ενόψει ΕΚΤ.

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία ανακόπτουν την άνοδο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με την αργία της 4ης Ιουλίου να συνεισφέρει στο υποτονικό κλίμα της συνεδρίασης.

Μετά από ήπια ανοδικό άνοιγμα, αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,41% στις 12.828 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,16% στις 1.360 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,1% στις 2.938 μονάδες.

Η δραστηριότητα προβλέπεται να είναι κάπως περιορισμένη αυτή την εβδομάδα στην Wall, εξαιτίας της αργίας της Τετάρτης για την εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου.

Οι κερδισμένες και οι χαμένες μετοχές σχεδόν ισοβαθμούν στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις πρωινές συναλλαγές στα 164 εκατομμύρια μετοχές.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά τυπικώς η ανακοίνωση αποτελεσμάτων β’ τριμήνου των μεγάλων εισηγμένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με την Alcoa να «ανοίγει τον χορό» την Δευτέρα.

Το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις όσον αφορά την κρίση χρεών στην ευρωζώνη, με την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη να συγκεντρώνει τα βλέμματα. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Την περασμένη Παρασκευή, το «πακέτο» μέτρων καταπολέμησης της κρίσης χρεών που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην σύνοδο έστειλαν στα ύψη τους βασικούς δείκτες στην Wall Street όπως και τις ευρωαγορές.

Σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν υψηλότερα και ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 1,25% στις 5.641 μονάδες, ο DAX υψηλότερα 1,24% στις 6.496 μονάδες, και ο CAC υψηλότερα 1,36% στις 3.240 μονάδες.

Η μετοχή της Barclays αντέδρασε με κέρδη εως 4% στην αποχώρηση του προέδρου στον απόηχο της διεξαγωγής της έρευνας στην τράπεζα για χειραγώγηση στην αγορά Libor.

Οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις ανέκοψαν όμως την άνοδο..

Ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης PMI μεταποίησης τον Ιούνιο στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ακολουθώντας τις τάσεις διολίσθησης που επιβεβαιώθηκαν νωρίτερα από τους αντίστοιχους δείκτες σε Ευρώπη και Ασία.

Ο αμερικανικός δείκτης διολίσθησε τον Ιούνιο σε περιοχή συρρίκνωσης, δηλαδή κάτω από το 50 (στο 49,7). Είναι η πρώτη φορά από τα μέσα του 2009 που η αμερικανική μεταποίηση βουλιάζει σε επίπεδα συρρίκνωσης και τα στοιχεία επιτείνουν τους φόβους ότι η, υποτονική ήδη, αμερικανική οικονομία, διολισθαίνει σε νέα ύφεση.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε διολίσθηση το 45,1 του δείκτη ΡΜΙ για τον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης, με αισθητή συρρίκνωση δραστηριοτήτων στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Στο ίδιο κλίμα, οι δείκτες PMI μεταποίησης διολίσθησαν σε όλη την Ασία σε πολύμηνα χαμηλά, πλην της Ινδίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v