Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν τις αγορές

Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζιτών αποκρυσταλλώνουν τους επενδυτικούς φόβους για την παγκόσμια οικονομία και προκαλούν πιέσεις στις αγορές. Απώλειες σε Wall και ευρωαγορές. Στο 1,23$ το ευρώ μετά την ΕΚΤ.

Οι προσπάθειες αναζωογόνησης της οικονομικής δραστηριότητας από μεγάλες κεντρικές τράπεζες αποκρυσταλλώνει τους φόβους για την παγκόσμια οικονομία και προκαλεί πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια. 

Οι επενδυτές στην Wall Street ανιχνεύουν απόγνωση στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,55% στις 12.873 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,42% στις 1.368 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,33% στις 2.966 μονάδες..

Από το στατιστικό μέτωπο στις ΗΠΑ, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε αισθητά κατά 14.000 την περασμένη εβδομάδα . Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, στα ταμεία εμφανίστηκαν 374.000 νέοι άνεργοι.

Λίγο νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 176.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ινστιτούτο ερευνών ADP. Οι αναλυτές περίμεναν δημιουργία 100.000 νέων θέσεων στην ιδιωτική απασχόληση, σε σύγκριση με 136.000 τον Μάιο.

Σε αυτά τα συγκριτικά καλά στατιστικά στοιχεία, προστέθηκε αργότερα η ανακοίνωση επιβράδυνσης του κλάδου υπηρεσιών τον Ιούνιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2010, γεγονός που επέτεινε τις πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο δείκτης ISM υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,1% από 53,7% τον Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη πτώση του δείκτη στο 52,9%.

Αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα στοιχεία για τα ποσοστά ανεργίας Ιουνίου, αύριο.

Το ενδιαφέρον σήμερα είναι ωστόσο επικεντρωμένο στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο της πιστωτικής πολιτικής. Οι χαλαρώσεις της πιστωτικής πολιτικής από την Fed και την Βρετανία και οι μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Αυστραλία το τελευταίο διάστημα, καταδεικνύουν τους φόβους των κεντρικών τραπεζών για μεγάλη «κοιλιά» στην παγκόσμια οικονομία και προκαλούν πιέσεις στις αγορές, σήμερα.

Το δολάριο κινείται με δυναμική άνοδο, ενώ το ευρώ υποχωρεί 1% στο 1,2386 δολ.

Ο δείκτης FTSE διαμορφώνεται αυτή την ώρα 0,33% χαμηλότερα στις 5.666 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 1,23% στις 6.484 μονάδες, ενώ ο CAC κινείται 1,63% χαμηλότερα στις 3.214 μονάδες.

Η πτώση στις αγορές του Μιλάνου και της Μαδρίτης ξεπερνά το 3%.

Η μετοχή του τραπεζικού ομίλου Barclays (-2,14%) παραμένει στο επίκεντρο, μετά την απολογία του πρώην επικεφαλής Bob Diamond σχετικά με το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου Libor.

Στην Wall Street, η Costco Wholesale ανακοίνωσε αύξηση μηνιαίων πωλήσεων 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v