Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κεντρικές τράπεζες "τρομάζουν" την Wall Street

Απόγνωση ανίχνευσαν οι αγορές στις πολλαπλές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για τόνωση της ανάπτυξης και αντιδρούν αρνητικά. Δεν βοηθούν τα macro για την οικονομία των ΗΠΑ. Πτώση ευρωαγορών, στο 1,238$ το ευρώ.

Απόγνωση ανίχνευσαν οι αγορές στις πολλαπλές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για τόνωση της ανάπτυξης και αντιδρούν αρνητικά.

Οι προσπάθειες αναζωογόνησης της οικονομικής δραστηριότητας από μεγάλες κεντρικές τράπεζες αποκρυστάλλωσε τους φόβους ότι η παγκόσμια οικονομία ασθμαίνει τόσο ώστε να χρειάζεται μεγάλη τόνωση από την πιστωτική πολιτική.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν την συνεδρίαση αρκετά χαμηλότερα αλλά αυτή την ώρα κινούνται πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας.

Συγκεκριμένα δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,11% στις 12.929 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,25% στις 1.371 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,16% στις 2.981 μονάδες..

Από το στατιστικό μέτωπο στις ΗΠΑ, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε αισθητά κατά 14.000 την περασμένη εβδομάδα . Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, στα ταμεία εμφανίστηκαν 374.000 νέοι άνεργοι.

Λίγο νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 176.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ινστιτούτο ερευνών ADP. Οι αναλυτές περίμεναν δημιουργία 100.000 νέων θέσεων στην ιδιωτική απασχόληση, σε σύγκριση με 136.000 τον Μάιο.

Σε αυτά τα, συγκριτικά καλά στατιστικά στοιχεία, προστέθηκε αργότερα η ανακοίνωση επιβράδυνσης του κλάδου υπηρεσιών τον Ιούνιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2010, γεγονός που επέτεινε τις πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ο δείκτης ISM υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,1% από 53,7% τον Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη πτώση του δείκτη στο 52,9%.

Επίσης, η οικονομική αβεβαιότητα δημιούργησε επιφυλάξεις στους Αμερικανούς καταναλωτές και προκάλεσε απογοητευτικά αποτελέσματα στις πωλήσεις του λιανικού εμπορίου τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου MarketWatch, οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ εμφάνισαν τον Ιούνιο τις χειρότερες πωλήσεις τριών ετών για τον συγκεκριμένο μήνα.

Αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα στοιχεία για τα ποσοστά ανεργίας Ιουνίου, αύριο.

Το ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώθηκε στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο της πιστωτικής πολιτικής. Οι χαλαρώσεις της πιστωτικής πολιτικής από την Fed και την βρετανική ΒοΕ και οι μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Αυστραλία το τελευταίο διάστημα, καταδεικνύουν τους φόβους των κεντρικών τραπεζών για μεγάλη «κοιλιά» στην παγκόσμια οικονομία και προκαλούν πιέσεις στις αγορές, σήμερα. Αργότερα σήμερα το απόγευμα, και η κεντρική τράπεζα της Δανίας προχώρησε σε μείωση επιτοκίων.

Το δολάριο κινείται με σημαντική άνοδο 1%, ενώ το ευρώ υποχωρεί 1% στο 1,2388 δολ.

Οι ευρωαγορές αντέδρασαν αρχικώς θετικά στην απόφαση της ΕΚΤ, αλλά στην συνέχεια διολίσθησαν, όταν ο διοικητής Mario Draghi έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη. Τελικώς οι δείκτες έκλεισαν πάνω από τα χαμηλά ημέρας.

Συγκεκριμένα ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,14% υψηλότερα στις 5.693 μονάδες, ο DAX έκλεισε με πτώση 0,45% στις 6.536 μονάδες, ενώ ο CAC 1,17% χαμηλότερα στις 3.229 μονάδες.

Η μετοχή του τραπεζικού ομίλου Barclays παρέμεινε στο επίκεντρο, μετά την απολογία του πρώην επικεφαλής Bob Diamond σχετικά με το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου Libor.

Στην Wall Street, η Costco Wholesale ανακοίνωσε αύξηση μηνιαίων πωλήσεων 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v