Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ούριοι άνεμοι στην Wall Street

Η διαφαινόμενη επιτυχία στην ελληνική συμφωνία ανταλλαγής και οι ευνοϊκές ενδείξεις για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ στηρίζουν σε ανάκαμψη την Wall. Δυνατή θετική αντίδραση σε Ασία και Ευρώπη. Άνοδος χρυσού, πετρελαίου.

Η διαφαινόμενη επιτυχία στην ελληνική συμφωνία ανταλλαγής χρέους και οι ευνοϊκές ενδείξεις για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ στηρίζουν σε ανάκαμψη τους βασικούς δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η ανάκαμψη ήταν αναμενόμενη από τεχνικής άποψης, σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών στο Reuters, καθώς η αγορά ήταν «πλήρης πωλήσεων» βραχυπρόθεσμα.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,43% στις 12.892 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,76% στις 1.362 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,96% στις 2.963 μονάδες.

Αναλυτές τονίζουν ότι η προοπτική επιτυχούς ανταλλαγής ομολόγων στην ελληνική συμφωνία για το PSI τροφοδοτεί με αισιοδοξία τις αγορές, αλλά πάντως τα στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση θα καθορίσουν το εάν η Wall Street θα επιδιώξει νέα πολυετή υψηλά.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ανέκαμψαν με ράλι τιμών μετά από τριήμερη πτώση.

Ράλι τιμών κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση της ελληνικής συμφωνίας ανταλλαγής χρέους. Οι δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ, κ. Mario Draghi για «πρόοδο στην οικονομια της ευρωζώνης» διεύρυναν τα κέρδη μετά το μεσημέρι.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 1,18% στις 5.859 μονάδες, ο DAX με άνοδο 2,45% στις 6.834 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 2,54% υψηλότερα στις 3.478 μονάδες.

Χθες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επικράτησαν τα ανοδικά πρόσημα, όταν φημολογήθηκε ότι η Federal Reserve μελετά νέα μέτρα παροχής ρευστότητας στις αγορές.

Με τις ενδείξεις ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στην συμφωνία ανταλλαγής της Ελλάδας κινείται στο 75%, οι φόβοι των επενδυτών για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη έχουν ησυχάσει σε αρκετό βαθμό.

Νωρίτερα σήμερα, τόσο η Bank of England όσο και η ΕΚΤ διατήρησαν σταθερή πιστωτική πολιτική και αμετάβλητα επιτόκια.

Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον κρίσιμο παράγοντα της αμερικανικής απασχόλησης και όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ανακοίνωση των συνολικών μεγεθών για την ανεργία Φεβρουαρίου, που θα γίνει αύριο Παρασκευή.

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις σκιαγραφούν συνθήκες περαιτέρω βελτίωσης στην αγορά εργασίας. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 8.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ στις 362.000. Πάντως ο αριθμός παραμένει κάτω από τις 400.000, γεγονός που στοιχειοθετεί δυνατότητες βελτίωσης.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των προγραμματισμένων απολύσεων του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 3,3%. Οι εργοδότες ανακοίνωσαν 51.728 περικοπές θέσεων τον περασμένο μήνα. Χθες, ανακοινώθηκε ότι οι θέσεις εργασίας στην ιδιωτική απασχόληση των ΗΠΑ αυξήθηκαν αισθητά κατά 43.000 τον Φεβρουάριο.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η μετοχή της American International Group διολισθαίνει 3% στα 28,56 δολ. μετά την αποτίμηση της πώλησης μετοχών του ασφαλιστικού ομίλου στα 29 δολ. ανά μετοχή.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου, η μετοχή της Navistar International υποχωρεί 4% καθώς τα αποτελέσματά της δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Η Williams-Sonoma υποχωρεί επίσης 2,88% ενώ η μετοχή της ολλανδικής Delhaize Group στην Wall Street εμφανίζει πτώση 5% και πλέον.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο Απριλίου του χρυσού ενισχύεται 0,69% στα 1.695 δολάρια, ενώ το συμβόλαιο του πετρελαίου 0,5% σεντς στα 106,74 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v