Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για την ανάπτυξη πιέζουν Wall, ευρωαγορές

Η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας παρατείνει τις πιέσεις στις αγορές και οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση περιμένοντας την ελληνική ανταλλαγή ομολόγων. Σημαντικές απώλειες σε τράπεζες, πρώτες ύλες στην Wall.

Η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας παρατείνει τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές και οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση περιμένοντας τα αποτελέσματα της ελληνικής ανταλλαγής χρέους.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,14% στις 12.815 μονάδες, ο S&P στις 1.364 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1% στις 2.920 μονάδες.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη δύσκολα θα αποφύγει την ύφεση και προκύπτουν μια ημέρα μετά την υποβάθμιση της ανάπτυξης της Κίνας, που επίσης προκάλεσε φόβους στον επενδυτικό κόσμο.

Παράλληλα, το Institute of International Finance προειδοποίησε ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε ζημιά ύψους 1 τρισ. ευρώ στην ευρωζώνη, οι ευρωαγορές αντιδρούν αρνητικά.

Ο δείκτης FTSE εμφανίζει απώλειες 1,28% στις 5.779 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 2,45% στις 6.6988 μονάδες, ενώ ο CAC βουλιάζει 2,38% στις 3.404 μονάδες.

Στην Wall Street δεν έχει προγραμματιστεί ανακοίνωση στατιστικών δεδομένων. Η κύρια οικονομική είδηση της εβδομάδας αναμένεται την Παρασκευή με τα στοιχεία για την ανεργία Φεβρουαρίου.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, οι μετοχών τραπεζών και επιχειρήσεων πρώτων υλών που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» στον οικονομικό κύκλο, εμφανίζουν την μεγαλύτερη πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η Bank of America υποχωρεί σχεδόν 3% ενώ η Alcoa σημειώνει πτώση 2,7%.

Κατά τα λοιπά, η μετοχή της Nutrisystem βουλιάζει 10% εξαιτίας μεγάλων ζημιών στο τρίμηνο.

Η Monster Worldwide ενισχύεται 7% μετά την ανακοίνωση ότι προσέλαβε συμβούλους για αναζήτηση στρατηγικών εναλλακτικών.

Η Stage Stores Inc. ανακοίνωσε αύξηση κερδών τριμήνου 2,3%.

Η Wall Street έκλεισε χθες με ήπιες απώλειες.

Το πετρέλαιο κινείται και σήμερα διορθωτικά και εμφανίζει πτώση 1,3 δολ. στα 105,42 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v