Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση “made in China” στις ΗΠΑ

Η υποβάθμιση των στόχων ανάπτυξης της Κίνας και η ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου, πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall Street. Μικτά τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Η υποβάθμιση των στόχων ανάπτυξης της Κίνας και η σταθερή άνοδος της τιμής του πετρελαίου, πίεσαν χαμηλότερα τη Wall Street. Μικτά τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Η απροσδόκητη υποβάθμιση των στόχων οικονομικής ανάπτυξης από την κινεζική κυβέρνηση το 2012 σε συνδυασμό με την περαιτέρω άνοδο της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, προκάλεσε εκ νέου τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Επιπλέον, στις ΗΠΑ μπορεί ο δείκτης ISM υπηρεσιών να αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο 57,3 από 56,8 τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης στο 56,2 που ανέμεναν οι αναλυτές, ωστόσο οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 1% τον Ιανουάριο μετά από άνοδο 1,1% τον Δεκέμβριο.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Ameriprise Financial Inc., David Joy, “Θα ήταν σοφό για τους επενδυτές να βγάλουν τώρα κάποια χρήματα εκτός ταμπλό. Κάποια από τα λεγόμενα εύκολα κέρδη έχουν ήδη επιτευχθεί. Τώρα πρέπει ξανά να εστιάσουμε στα θεμελιώδη στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας». 

Ωστόσο υπάρχουν δύο απόψεις στη Wall καθώς οι «αρκούδες» εκτιμούν ότι οι μετοχές δεν είναι αρκετά φθηνές διότι οι προβλέψεις κερδοφορίας επιχειρήσεων είναι υπερβολικά αισιόδοξες, ενώ οι «ταύροι» πιστεύουν ότι η συρρίκνωση των συντελεστών Ρ/Ε προσφέρει ένα περιθώριο ασφάλειας, στην περίπτωση που δεν επαληθευτούν οι προβλέψεις κερδοφορίας.

Στη Wall, τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν σήμερα οι τίτλοι τόσο των εμπορευμάτων όσο και του βιομηχανικού κλάδου. Πτώση άνω του 2% για τις μετοχές των Alcoa και Caterpillar. Απώλειες 1,7% και για την Apple.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, ο ασφαλιστικός όμιλος της AIG ενισχύθηκε 2% μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι προχωρά στην πώληση μέρους της θυγατρικής AIA Group (6 δισ. δολάρια)προκειμένου να αποζημιώσει το αμερικανικό δημόσιο για τη στήριξη που παρείχε στην επιχείρηση επί εποχής κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε και σήμερα να και οριακά κατά 0,2% στα 106,89 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,5% στα 1.702 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 1% στα 3,23 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 0,7% στα 19,06 δολάρια.

Στη Wall o Dow υποχώρησε 0,11%, στις 12.962,81 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,39% στις 1.364,33 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,86%, στις 2.950,48 μονάδες.

Επιπλέον, τα δυσμενή στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ευρωπαϊκή οικονομία πίεσαν χαμηλότερα τις ευρωαγορές.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις υπέστησαν οι τράπεζες και οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε περισσότερο απ’όσο αρχικώς αναμενόταν τον Φεβρουάριο.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,61% στις 5.874 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,79% στις 6.866 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,38% χαμηλότερα στις 3.487 μονάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν χαμηλότερα, με βασικό βαρίδι την υποβάθμιση των στόχων ανάπτυξης της Κίνας στο 7,5% από 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v