Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα υποβαθμίζει στόχο ανάπτυξης στο 7,5%

Ο πρωθυπουργός Wen Jiabao αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2012 στο 7,5% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 8%. Ζητά νέο οικονομικό μοντέλο "βιώσιμο και πιο αποτελεσματικό".

Η Κίνα υποβαθμίζει στόχο ανάπτυξης στο 7,5%
Η Κίνα προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της οικονομίας της, προβλέποντας πλέον τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2005. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Wen Jiabao κατά την ετήσια ομιλία του στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο δήλωσε πως αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για το 2012 στο 7,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 8%. Επιπλέον εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί αμετάβλητος στο επίπεδο του 4%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της κινεζικής ηγεσίας να μειώσει την εξάρτηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από τις εξαγωγές και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η χώρα πρέπει να στραφεί σε ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό οικονομικό μοντέλο ώστε να πετύχει «ανάπτυξη υψηλότερης ποιότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Δήλωσε πως η βασική του προτεραιότητα για το 2012 είναι «η επέκταση της καταναλωτικής ζήτησης». «Θα βελτιώσουμε τις πολιτικές που ενθαρρύνουν την κατανάλωση» δήλωσε μιλώντας σε περίπου 3.000 μέλη του Κόμματος και συμπλήρωσε: «σθεναρά θα διευθετήσουμε την διανομή εισοδήματος, θα αυξήσουμε τα εισοδήματα των ομάδων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και θα ενισχύσουμε τη δυνατότητα των ανθρώπων να καταναλώνουν» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v