Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει ανοδικά η Wall μετά το 5X5

Εχοντας κλείσει τον 5ο συνεχόμενο μήνα κερδών τον Φεβρουάριο, η Wall Street παραμένει σε ανοδική πορεία, μετά τη νέα μείωση στον αριθμό των νέων ανέργων. Κέρδη ευρωαγορών με τραπεζική ώθηση –και σήμερα.

Η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων ανεργίας στηρίζει το αμερικανικό χρηματιστήριο σε νέα, ήπια άνοδο.

Στον απόηχο της βουτιάς του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Γαλλίας, μετά την νέα επιχείρηση τριετών πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χθες, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες πρωταγωνιστούν και στην σημερινή άνοδο. Στην Νέα Υόρκη, οι τίτλοι της JPMorgan Chase και της Bank of America ενισχύονται κοντά 2%.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,45% στις 13.013 μονάδες, ο S&P ενισχύεται 0,3% στις 1.369 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,45% υψηλότερα στις 2.980 μονάδες.

Η Wall Street έκλεισε χθες με πτώση στην συνεδρίαση, αλλά υγιή κέρδη για το σύνολο του Φεβρουαρίου. Ο Dow έκλεισε τον μήνα με άνοδο 2,5%, ο S&P με άνοδο 4,1% και ο Nasdaq με κέρδη 5,4%. Ήταν ο 5ος επάλληλος κερδοφόρος μήνας για τις αμερικανικές μετοχές.

Τα χθεσινά σχόλια του διοικητή της Federal Reserve απογοήτευσαν όσους περίμεναν δυνατές ενδείξεις για περαιτέρω μέτρα τόνωσης της ρευστότητας. Ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Ben Bernanke παραθέτει και σήμερα ομιλία, αυτή τη φορά ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας.

Αναλυτές σημειώνουν ότι ο Dow συνεχίζει να δυσκολεύεται να κρατηθεί πάνω από τις 13.000 μονάδες και οι 1.370 μονάδες παραμένουν «φράγμα» για τον S&P και αυτά τα τεχνικά επίπεδα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν για να εισέλθουν νέοι αγοραστές.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς ανακοινώνουν τα μεγέθη πωλήσεων οχημάτων Φεβρουαρίου.

Επίσης, πολλές αλυσίδες λιανικού εμπορίου ξεπέρασαν με ευκολία τις προβλέψεις των αναλυτών για τις πωλήσεις Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, μεταξύ των οποίων η Target, η Costco Wholesale, η μητρική της Victoria’s Secret, Limited Brands, η Macy’s και η Gap, η μετοχή της οποίας αντιδρά με εκτίναξη 10% στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω, κατά 2.000, την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική οικονομία. Ο αριθμός των νέων ανέργων διαμορφώθηκε στους 351.000 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο 2008.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, το εισόδημα των Αμερικανών πολιτών αυξήθηκε τον Ιανουάριο 0,3% κατόπιν αύξησης 0,5% τον Δεκέμβριο. Η προσωπική δαπάνη αυξήθηκε 0,2% ενώ τον Δεκέμβριο είχε μείνει στάσιμη.

Επίσης, ο δείκτης ISM μεταποίησης διευρύνθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ (54,1%), αλλά παρέμεινε πάνω από το 50% που υποδεικνύει ανάπτυξη του κλάδου.

Η επιχείρηση LTRO της ΕΚΤ συνεχίζει και σήμερα να στηρίζει σε ανάκαμψη τις μετοχές των τραπεζών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,77% στις 5.916 μονάδες, ο DAX κερδίζει 0,86% στις 6.914 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύεται 0,85% στις 3.481 μονάδες.

Οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση αποδυνάμωσης του δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης στην Κίνα.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο Απριλίου του πετρελαίου ενισχύεται 18 σεντς στα 107 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του χρυσού κερδίζει 7,2 δολ. στα 1.718 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v