Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στην Wall λόγω ΑΕΠ και LTRO

Υψηλότερα κινείται η Wall, με ούριους ανέμους από την αναβάθμιση του ΑΕΠ των ΗΠΑ και την υπερκάλυψη της επιχείρησης ρευστότητας της ΕΚΤ. Κέρδη στις ευρωαγορές, ενισχύεται το πετρέλαιο. Βουτιά Dreamworks 8%.

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με ευνοϊκό άνεμο χάρη στην αναβάθμιση του ΑΕΠ δ΄ τριμήνου και τα αποτελέσματα της επιχείρησης παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ.

Στις πρώτες ώρες της τελευταίας συνεδρίασης του μήνα, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,15% στις 13.028 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,34% στις 1.372 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,14% στις 2.991 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq άγγιξε ενδοσυνεδριακά τις 3.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο 2000.

Αναμένονται για την συνέχεια η δημοσίευση της έκθεσης της κεντρικής τράπεζας Beige Book για την κατάσταση και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και ομιλία του επικεφαλής της Fed κ. Ben Bernanke στην βουλή για θέματα νομισματικής πολιτικής.

Η σπουδαιότερη εξέλιξη της ημέρας θεωρείται η 2η επιχείρηση απεριόριστου, μακροπρόθεσμου δανεισμού από την ΕΚΤ, που δάνεισε 529 δισ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο, ένα μέγεθος υψηλότερο από τις περισσότερες προβλέψεις, που αποτελεί κατά τους αναλυτές καλή ένδειξη για το ευρώ και τις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις.

Τα μεγαλύτερα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές αποκομίζουν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο δείκτης FTSE υποχωρεί ανεπαίσθητα στις 5.926 μονάδες, ο DAX κερδίζει 0,54% στις 6.924 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύεται 0,53 στις 3.472 μονάδες.

Στην Wall Street ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε χθες πάνω από τις 13.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάιο 2008.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε 3% στο δ΄τρίμηνο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου, υψηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης είχε εκτιμηθεί στο 2,8%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, αποτελέσματα δ΄ τριμήνου ανακοινώνουν σήμερα η Costco Wholesale, η Staples (+3%) και η First Solar (-7%).

Ο τίτλος της Dreamworks Animation βουλιάζει 8% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών 71% στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με πέρσι.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο Απριλίου του πετρελαίου ενισχύεται 16 σεντς στα 106,71 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός αντιδρά πτωτικά στο LTRO της ΕΚΤ, με το συμβόλαιο Απριλίου να υποχωρεί 1,8 δολ. στα 1.786 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v