Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία στηρίζει την Wall Street

Οι πολλές στατιστικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία κινούν τα νήματα στην Wall. Ηπια άνοδος με τον Dow πέριξ των 13.000 μονάδων. Θετικό κλείσιμο ευρωαγορών εν αναμονή LTRO της ΕΚΤ. Υποχώρηση πετρελαίου.

Οι πολλές στατιστικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία κινούν τα νήματα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να εμφανίζουν ήπια άνοδο και τον Dow να κινείται πέριξ των 13.000 μονάδων.

Μετά από μικτό άνοιγμα, η ανακοίνωση βελτίωσης του καταναλωτικού κλίματος στα καλύτερα επίπεδα ενός έτους ενέπνευσε θετικά πρόσημα, αλλά τα κέρδη παραμένουν περιορισμένα εξαιτίας της μεγάλης μείωσης στις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Αυτή την ώρα, μετά από ήπια πτωτικό άνοιγμα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,23% στις 13.012 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,35% στις 1.372 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,68% στις 2.986 μονάδες.

Από το διεθνές πεδίο, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η γερμανική έγκριση του ελληνικού πακέτου διάσωσης δημιουργούν καλή ψυχολογία στην Wall Street, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αυριανή ολοκλήρωση του προγράμματος μακροχρόνιου δανεισμού από την ΕΚΤ, που θα καθορίσει τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στο ρίσκο.

«Η επιχείρηση LTRO της ΕΚΤ και η πορεία των τιμών του πετρελαίου θα καθορίσουν την επενδυτική ψυχολογία τις επόμενες ημέρες,» σχολίασε αναλυτής στο Market Watch.

Το συμβόλαιο του πετρελαίου στο Nymex υποχωρεί 16 σεντς στα 108,4 δολ. ανά βαρέλι.

Τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν υψηλότερα αντιδρώντας στην πτωτική διόρθωση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Στάση αναμονής ενόψει της 2ης επιχείρησης μακροπρόθεσμης ρευστότητας από την ΕΚΤ, πραγματοποίησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 5.928 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,56% στις 6.888 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,36% στις 3.454 μονάδες.

Στην Wall Street από το στατιστικό μέτωπο ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους, καθώς βελτιώθηκε η ψυχολογία απέναντι στην αγορά εργασίας.

Επίσης, ο δείκτης μεταποίησης Richmond Fed αναρριχήθηκε στο 20 από το 12.

Στον αντίποδα, οι τιμές των κατοικιών σε 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η κρίση στα μέσα του 2006.
 
Τέλος, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν αναπάντεχη μεγάλη πτώση τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες βούλιαξαν 4%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο 2009.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, αποτελέσματα κερδών ανακοινώνουν σήμερα η First Energy και η Priceline.com.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v