Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Ολα τα βλέμματα στο LTRO ΙΙ

Η 2η επιχείρηση Long-Term Refinancing Operation της ΕΚΤ αποτελεί το κρισιμότερο γεγονός των ημερών για τις αγορές, καθώς αναμένεται να βελτιώσει την ρευστότητα των τραπεζών και την εμπιστοσύνη στις αγορές.

ΕΚΤ: Ολα τα βλέμματα στο LTRO ΙΙ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κοινοποιήσει αύριο Τετάρτη τα αποτελέσματα της δεύτερης και πιθανόν τελευταίας, επιχείρησης μακροπρόθεσμου τριετούς δανεισμού LTRO στις τράπεζες, μια επιχείρηση που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε όλες τις αγορές.

Οι παρατηρητές συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι το LTRO ΙΙ θα βελτιώσει περαιτέρω την ρευστότητα των τραπεζών -σε βαθμό που ορισμένοι φοβούνται ότι αυτές θα έχουν επαρκώς καλυφθεί και δεν θα αντιμετωπίζουν κίνδυνο αν αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει.

Στην 1η επιχείρηση LTRO του Δεκεμβρίου, πάνω από 500 τράπεζες ζήτησαν και έλαβαν 489 δισ. ευρώ σε τριετή δανεισμό με επιτόκιο ανάλογο με το επιτόκιο επαναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, που διαμορφώνεται στο 1%.

Στόχος της κεντρικής τράπεζας με τους μηχανισμούς μακροπρόθεσμης, απεριόριστης, ρευστότητας, είναι αφενός να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε τράπεζες που έχουν λήγοντα χρέη αλλά δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό και αφετέρου να ενθαρρυνθούν οι πιο υγιείς τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία.

Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι το LTRO του Δεκεμβρίου πέτυχε τον στόχο του, να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα και να αυξήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές.

Η 2η επιχείρηση Long-Term Refinancing Operation αποτελεί πολύ κρίσιμο γεγονός για τις αγορές. Οι εκτιμήσεις ποικίλουν σχετικά με το μέγεθος συμμετοχής, με τον μέσο όρο να περιμένει τα ίδια μεγέθη με την προηγούμενη επιχείρηση.

Παρατηρητές της Credit Suisse εκτιμούν ότι στην 2η επιχείρηση LTRO του Φεβρουαρίου, αναμένεται να εμφανιστεί σχετικά μειωμένη συμμετοχή, περί τα 470 δισ. ευρώ.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι ισπανικές και ιταλικές τράπεζες θα είναι εκείνες που θα αξιοποιήσουν περισσότερο τον μηχανισμό και θα «παρκάρουν» τα κεφάλαια ή θα τα επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι με τον νέο μηχανισμό θα «γεμίσουν τα ταμεία» των τραπεζών και θα ενισχυθεί η σταθερότητα. Και, με την αναμενόμενη αυτή ενίσχυση, ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται ότι θα είναι πλεον ευκολότερο για τις τράπεζες να «εγκαταλείψουν» την Ελλάδα.

Αρθρογράφος του Business Insider αναφέρει: «Σημειώνεται ότι το LTRO II είναι προγραμματισμένο για τις 29 Φεβρουαρίου. Η προθεσμία που έχει δώσει η Ελλάδα στους ομολογιούχους για την ανταλλαγή ομολόγων είναι 8 Μαρτίου. Επιπλέον, μέχρι αύριο η Αθήνα έχει να εγκρίνει 38 μεταρρυθμίσεις. Αν η χώρα αποτύχει και παραταθούν οι χρονολογίες, η πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες θα σπρώξει την χιονοστιβάδα στην χαράδρα».

Fitch: Θετική η συμβολή των LTRO

Η πρώτη επιχείρηση LTRO του Δεκεμβρίου συνέβαλε σημαντικά στην σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών, εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όσον αφορά τη δεύτερη επιχείρηση LTRO, η Fitch προβλέπει ότι ενδέχεται να συναντήσει μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς η ΕΚΤ έχει χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τα κριτήρια για τις εγγυήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η δεύτερη επιχείρηση θα αξιοποιηθεί περισσότερο από τις μεσαίες ισπανικές και ιταλικές τράπεζες, ενώ δεδομένης της θετικής αποδοχής της πρώτης επιχείρησης τριετών δανείων, αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή των ισχυρών τραπεζών.

Η Fitch σημειώνει ακόμα ότι η χρήση των τριετών δανείων για την αγορά κρατικών ομολόγων, θα περιοριστεί σε τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v