Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Bernanke απογοήτευσε την Wall Street

Αντιστάσεις συνάντησε στα πολυετή υψηλά όπου αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά η Wall, προκαλώντας ρευστοποιήσεις κερδών το απόγευμα. Αρνητική επίδραση της ομιλίας Bernanke. Πτώση ευρωαγορών μετά το LTRO.

Αντιστάσεις συνάντησαν στα πολυετή υψηλά όπου αναρριχήθηκαν ενδοσυνεδριακά οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, προκαλώντας ρευστοποιήσεις κερδών και μικτά πρόσημα αργά το απόγευμα.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία, που ώθησαν τους δείκτες σε υψηλά πολλών ετών. Ο Nasdaq ανήλθε στις 3.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο 2000, πριν υποχωρήσει χαμηλότερα. Ο Dow και S&P 500 επίσης νωρίτερα αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 4 ετών.

Αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,07% στις 12.995 μονάδες, ο S&P 0,04% στις 1.371 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,07% στις 2.984 μονάδες.

Αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι το ράλι τιμών πραγματοποιείται εν μέσω περιορισμένων συναλλαγών, γεγονός που το καθιστά ευάλωτο σε τεχνικές διορθώσεις.

Αρνητική ήταν η επίδραση και της ομιλίας του διοικητή της Federal Reserve, κ. Ben Bernanke σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές που πιστεύουν πως η αναγνώριση της βελτίωσης στην αγορά εργασίας θα καθυστερήσει την όποια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο κ. Bernanke δήλωσε επίσης ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν αβέβαιες.

Αναμένεται για την συνέχεια η δημοσίευση της έκθεσης της κεντρικής τράπεζας Beige Book για την κατάσταση και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Η σπουδαιότερη εξέλιξη της ημέρας θεωρείται η 2η επιχείρηση απεριόριστου, μακροπρόθεσμου δανεισμού από την ΕΚΤ, που δάνεισε 529 δισ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο, ένα μέγεθος υψηλότερο από τις περισσότερες προβλέψεις, που αποτελεί κατά τους αναλυτές καλή ένδειξη για το ευρώ και τις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις.

Τα μεγαλύτερα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές απεκόμισαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,95% στις 5.871 μονάδες ο DAX με απώλειες 0,46% στις 6.856 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,04% στις 3.452 μονάδες.

Χθες στην Wall Street ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε πάνω από τις 13.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάιο 2008.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε 3% στο δ΄τρίμηνο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου, υψηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης είχε εκτιμηθεί στο 2,8%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, αποτελέσματα δ΄ τριμήνου ανακοινώνουν σήμερα η Costco Wholesale, η Staples (+3%) και η First Solar (-7%).

Ο τίτλος της Dreamworks Animation βουλιάζει 8% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών 71% στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με πέρσι.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο Απριλίου του πετρελαίου ενισχύεται 16 σεντς στα 106,71 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός αντιδρά πτωτικά στο LTRO της ΕΚΤ, με το συμβόλαιο Απριλίου να υποχωρεί 1,8 δολ. στα 1.786 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v