Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτος διαδοχικός μήνας ανόδου για τον Dow

Η ομιλία Bernanke και η δημοσίευση της Beige Book, πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες της Wall. Επέστρεψε κάτω από τις 13.000 μονάδες ο Dow. “Βουτιά" 4,3% για το χρυσό. Μηνιαία άνοδος 4,1% για S&P και 5,4% για Nasdaq.

Η ομιλία Bernanke και η δημοσίευση της Beige Book, πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες της Wall. Επέστρεψε κάτω από τις 13.000 μονάδες ο Dow. “Βουτιά» 4,3% για το χρυσό. Μηνιαία άνοδος 4,1% για S&P και 5,4% για Nasdaq.

Αναλυτικά, η αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο και συγκεκριμένα στο 3% έναντι 2,8% προηγουμένως, στήριξε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall στην έναρξη της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, ο Nasdaq ανήλθε στις 3.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον του Δεκέμβριο 2000, πριν υποχωρήσει χαμηλότερα. Ο Dow και S&P 500 επίσης νωρίτερα αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 4 ετών.

Ωστόσο η ομιλία Bernanke προσγείωσε τις προσδοκίες των επενδυτών για τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία με τους δείκτες της Wall σχεδόν στο μέσο της συνεδρίασης να γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Fed αναγνώρισε μεν τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, ωστόσο σημείωσε ότι οι παγκόσμιες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Γενικότερα η ομιλία Bernanke προβλημάτισε τους αναλυτές καθώς οι περισσότεροι συμπέραναν ότι πλέον πρόθεση του προέδρου της Fed είναι να μην προχωρήσει σύντομα σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που θα τονώσουν την ρευστότητα στην αγορά.

Επιπλέον η δημοσίευση της Beige Book δύο ώρες πριν το πέρας της συνεδρίασης δεν κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στη Wall καθώς η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ήπια αν και επισημαίνεται η αύξηση της απασχόλησης σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, η σπουδαιότερη εξέλιξη της ημέρας θεωρείται η 2η επιχείρηση απεριόριστου, μακροπρόθεσμου δανεισμού από την ΕΚΤ, που δάνεισε 529 δισ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο, ένα μέγεθος υψηλότερο από τις περισσότερες προβλέψεις, που αποτελεί κατά τους αναλυτές καλή ένδειξη για το ευρώ και τις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού σημείωσε “βουτιά” 4,3% στα 1.714 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά 0,15% στα 106,75 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας μηνιαία άνοδο 9%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 3% στα 3,13 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,1% στα 19 δολάρια.

Στη Wall o Dow υποχώρησε 0,41%, στις 12.952,07 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,47% στις 1.365,68 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,67%, στις 2.966,89 μονάδες.

Τα μεγαλύτερα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές απεκόμισαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,95% στις 5.871 μονάδες ο DAX με απώλειες 0,46% στις 6.856 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,04% στις 3.452 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v