Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνη διάσταση απόψεων ΕΚΤ - Bundesbank

O J. Weidmann με επιστολή στον Mario Draghi προειδοποιεί για τους κινδύνους που υπάρχουν από την πολιτική της ΕΚΤ. Προειδοποιεί ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΚΤ και ζητά μεγαλύτερη αυστηρότητα για τα collaterals.

Επικίνδυνη διάσταση απόψεων ΕΚΤ - Bundesbank
Έντονη κριτική στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άσκησε ο επικεφαλής της Bundesbank διευρύνοντας τη διάσταση απόψεων που παρατηρείται μεταξύ της Γερμανίας και των κοινοτικών θεσμών εν μέσω της κρίσης χρέους.

Σε επιστολή προς τον Mario Draghi, που αποκαλύπτει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Jens Weidmann προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονούν ορισμένες πολιτικές της ΕΚΤ και εκφράζει την ανησυχία του ότι ενδεχομένως να υπάρξει μεγαλύτερο κόστος για τη Γερμανία, η οποία, άλλωστε, είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής στην ευρωζώνη.

Ο J. Weidmann, ο οποίος, επισημαίνεται, έχει μεγάλη επιρροή στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ διακυβεύει την ίδια της την αξιοπιστία και ζητά επιστροφή σε πιο αυστηρούς κανόνες ως προς τα collaterals που δέχεται από τις τράπεζες. Η επιστολή του κοινοποιήθηκε την ίδια μέρα όπου η ΕΚΤ προέβη στη δεύτερη μεγάλη ένεση ρευστότητας των 530 δισ. ευρώ.

Μία ημέρα αργότερα, σε άρθρο του στους Financial Times, ο Lorenzo Bini Smaghi, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ασκεί επίσης έντονη κριτική. Επισημαίνει ότι δεν είναι σαφής η στρατηγική εξόδου από την πολιτική των ενέσεων ρευστότητας και προειδοποίησε ότι «οι τράπεζες μπορεί να εθιστούν στην εύκολη χρηματοδότηση» και «να μην μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους όταν ξεπεραστεί η κρίση»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v