Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα προκαλεί διόρθωση στην Wall Street

Η υποβάθμιση των στόχων ανάπτυξης της Κίνας και οι φόβοι ότι το ακριβό πετρέλαιο θα επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία, δημιουργούν πιέσεις στην Wall. Στατιστική απογοήτευση στις ευρωαγορές. 

Η υποβάθμιση των στόχων οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και οι φόβοι ότι το ακριβό πετρέλαιο θα επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία, δημιουργούν πιέσεις στις διεθνείς αγορές.

Η Wall Street άνοιξε με ήπια πτώση, αλλά οι απώλειες διευρύνθηκαν στην συνέχεια και αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,41% στις 12.924 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,65% στις 1.360 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,97% στις 2.947 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι κλάδοι εμπορευμάτων και βαριάς βιομηχανίας, αντιδρώντας στους φόβους επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.

Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά την μετέπειτα πορεία για το αμερικανικό χρηματιστήριο, που απολαμβάνει ήρεμα αλλά σταθερά ανοδικές τάσεις από τις αρχές του έτους.

Οι «αρκούδες» εκτιμούν ότι οι μετοχές δεν είναι αρκετά φθηνές διότι οι προβλέψεις κερδοφορίας επιχειρήσεων είναι υπερβολικά αισιόδοξες, ενώ οι «ταύροι» πιστεύουν ότι η συρρίκνωση των συντελεστών Ρ/Ε προσφέρει ένα περιθώριο ασφάλειας, στην περίπτωση που δεν επαληθευτούν οι προβλέψεις κερδοφορίας.

«Ανησυχούσαμε για κινεζική «ανώμαλη προσγείωση» και δεν συνέβη… Ανησυχούσαμε για διπλή ύφεση στις ΗΠΑ και δεν συνέβη… Ανησυχούσαμε για διάλυση της ευρωζώνης και δεν συνέβη… Το χειρότερο πέρασε,» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους αισιόδοξους αναλυτές στο Bloomberg.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν χαμηλότερα, με βασικό βαρίδι την υποβάθμιση των στόχων ανάπτυξης της Κίνας στο 7,5% από 8%.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές ενδείξεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην ελληνική συμφωνία ανταλλαγής χρέους. Οι κάτοχοι ομολόγων θα απαντήσουν έως την Πέμπτη εάν ενδιαφέρονται για την προσφορά.

Σήμερα πάντως, τα δυσμενή στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ευρωπαϊκή οικονομία πίεσαν χαμηλότερα τις ευρωαγορές.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις υπέστησαν οι τράπεζες και οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε περισσότερο απ’όσο αρχικώς αναμενόταν τον Φεβρουάριο.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,61% στις 5.874 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,79% στις 6.866 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,38% χαμηλότερα στις 3.487 μονάδες.

Με άνοδο 1,5% αντέδρασε το χρηματιστήριο της Μόσχας στην εκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας.

Το πετρέλαιο παραμένει μεγάλη αιτία ανησυχίας, μετά την αναρρίχησή του τον Φεβρουάριο σε πολύμηνα υψηλά, εξαιτίας φόβων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτήν την ώρα το συμβόλαιο του μαύρου χρυσού υποχωρεί 88 σεντς στα 105,82 δολ. ανά βαρέλι.

Οσον αφορά στην στατιστική εικόνα της Wall Street, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης ISM υπηρεσιών αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο 57,3 αλλά και ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 1% τον Ιανουάριο.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, κινητικότητα επικρατεί στη μετοχή της Citigroup μετά την ανακοίνωση ότι η πρόεδρος Ρίτσαρντ Πάρσονς δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν σημαντική για το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς ο δείκτης Dow Jones, κατέλαβε το επίπεδο των 13.000 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v