Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα και πετρέλαιο πιέζουν τη Wall Street

Η υποβάθμιση των στόχων οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και οι ανησυχίες για την τιμή του πετρελαίου προκαλούν απώλειες στη Wall . Μικτή στατιστική εικόνα στις ΗΠΑ. Πιέσεις στα χρηματιστήρια Ασίας και Ευρώπης.

Η υποβάθμιση των στόχων οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας προκαλεί επιφυλακτικές διαθέσεις στις διεθνείς αγορές. Οι φόβοι για φρένο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβαρύνονται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Μετά από ήπια πτωτικό άνοιγμα, η πτώση βαθαίνει αυτή την ώρα και ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,63% στις 12.895 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,26% στις 1.366 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,59% στις 2.958 μονάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν χαμηλότερα, με βασικό βαρίδι την υποβάθμιση των στόχων ανάπτυξης της Κίνας στο 7,5% από 8%, που είναι ο συμβολικός αριθμός που εκτιμάται τα τελευταία 8 χρόνια.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές ενδείξεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην ελληνική συμφωνία ανταλλαγής χρέους. Οι κάτοχοι ομολόγων θα απαντήσουν έως την Πέμπτη εάν ενδιαφέρονται για την προσφορά.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,19% στις 5.899 μονάδες, ο DAX 0,46% στις 6.889 μονάδες, ενώ ο CAC 0,35% στις 3.488 μονάδες.

Με εκτίναξη αντέδρασε το χρηματιστήριο της Μόσχας στην εκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας. Ο δείκτης RTS έκλεισε με άνοδο 1,57%.

Το πετρέλαιο παραμένει μεγάλη αιτία ανησυχίας, μετά την αναρρίχησή του τον Φεβρουάριο σε πολύμηνα υψηλά, εξαιτίας φόβων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτήν την ώρα το συμβόλαιο του μαύρου χρυσού υποχωρεί 88 σεντς στα 105,82 δολ. ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης ISM υπηρεσιών αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο 57,3 αλλά οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 1% τον Ιανουάριο.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, κινητικότητα επικρατεί στη μετοχή της Citigroup μετά την ανακοίνωση ότι η πρόεδρος Ρίτσαρντ Πάρσονς δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν σημαντική για το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς ο δείκτης Dow Jones, αποκομίζοντας μικρά αλλά σταθερά κέρδη από τις αρχές του χρόνου, κατέλαβε το επίπεδο των 13.000 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v