Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Ξεκάθαρη παραποίηση αποτελέσματος

Το αποτέλεσμα των ρωσικών προεδρικών εκλογών παραποιήθηκε ξεκάθαρα υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρουν οι διεθνείς παρατηρητές της διαδικασίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ρωσία: Ξεκάθαρη παραποίηση αποτελέσματος
Το αποτέλεσμα των ρωσικών προεδρικών εκλογών παραποιήθηκε ξεκάθαρα υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρουν οι διεθνείς παρατηρητές της διαδικασίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

"Δεν υπήρξε πραγματική αντιπολίτευση και η κατάχρηση των δημοσίων πόρων εξασφάλισε να μην υπάρξει ποτέ αμφισβήτηση για τον τελικό νικητή των εκλογών" αναφέρει ο Tonino Picula, ένας από τους επιθεωρητές του ΟΟΣΑ, στη σχετική ανακοίνωση.

Άνετη νίκη με 64% για Βλ. Πούτιν

Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, ο Vladimir Putin είναι ο νικητής των ρωσικών προεδρικών εκλογών, με ποσοστό 64%. Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Gennady Zyuganov συγκεντρώνει το 17% των ψήφων, ενώ ο Sergei Mironov και ο δισεκατομμυριούχος Mikhail Prokhorov συγκεντρώνουν ποσοστό χαμηλότερο του 10%.

Ο Zyuganov δήλωσε πως το κόμμα του δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες, ανέντιμες και αδιαφανείς». Παράνομες χαρακτήρισε τις εκλογές και ο ηγέτης των φιλελευθέρων Vladimir Ryzhkov.

Ο Putin θα έρθει αντιμέτωπος σήμερα με νέες διαδηλώσεις, καθώς οι αντίπαλοί του δεν αναγνωρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ότι κέρδισε μια «ξεκάθαρη νίκη».

Σημειώνεται ότι διεθνής επιτροπή παρατηρητών πρόκειται να ανακοινώσει τα ευρήματά της σήμερα στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), ενώ η ανεξάρτητη εταιρεία εποπτείας Golos δήλωσε πως είχε καταγράψει τουλάχιστον 3.100 αναφορές για παραβιάσεις στη Ρωσία.

Eπανεξετάζονται ποινικές υποθέσεις

Να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Ρωσίας, Νμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή την Κυριακή στον γενικό εισαγγελέα να εξετάσει τη νομιμότητα πολλών ποινικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης του πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Η σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η οποία περιείχε λίγες λεπτομέρειες, αναφέρει ότι η επανεξέταση αφορά 32 υποθέσεις μεταξύ των οποίων και του Χοντορκόφσκι. Ο Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στον γενικό εισαγγελέα να μελετήσει τις υποθέσεις και να του παρουσιάσει την έκθεσή του μέχρι την 1η Απριλίου.

Επισημαίνεται ότι ο Χοντορκόφσκι καταδικάστηκε το 2010 και αναμένεται να παραμείνει στη φυλακή μέχρι το 2016, σε μία υπόθεση που κατά πολλούς σχολιαστές είχε πολιτικά κίνητρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v