Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και απασχόληση έδωσαν ώθηση στη Wall

Τα καλά στοιχεία στην αγορά εργασίας οδήγησαν σε άνοδο τη Wall Street, εν αναμονή των εξελίξεων για το ελληνικό χρέος. Σενάρια για QE3 από τη Fed. Ανέκαμψαν πετρέλαιο και χρυσός. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Τα καλά στοιχεία στην αγορά εργασίας οδήγησαν σε άνοδο τη Wall Street, εν αναμονή των εξελίξεων για το ελληνικό χρέος. Σενάρια για QE3 από τη Fed. Ανέκαμψαν πετρέλαιο και χρυσός. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικότερα, το Φεβρουάριο, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ ανήλθαν στις 216.000 θέσεις, αυξημένες κατά 43.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οριακά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι τα σημερινά στοιχεία θεωρούνται θετικός οιωνός αυτών που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, τα οποία και θα αφορούν τα συνολικά επίπεδα απασχόλησης τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. 

Ο αναλυτής της Chase Investment Counsel, Peter Tuz, σημειώνει: «Θα δούμε τι θα συμβεί την Παρασκευή. Αναμένω όμως σημαντική μείωση της ανεργίας τον Φεβρουάριο, βασιζόμενος στα καλά στοιχείων στον ιδιωτικό τομέα».

Επιπλέον, η φήμη ότι η κεντρική τράπεζα Federal Reserve μελετά ένα νέο είδος προγράμματος αγοράς ομολόγων, που θα επιχειρεί παράλληλα να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, βελτίωσε πρόσθετα την ψυχολογία.

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών γεγονότων, συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται πλέον οι αναλυτές αναφορικά με τις εξελίξεις για το ελληνικό PSI, και το Reuters μεταδίδει ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει κατά πολύ το 75% (σύμφωνα με αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ), ενώ το Bloomberg εκτιμά ότι ήδη η συμμετοχή αγγίζει το 53%.

Από πλευράς τίτλων, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε οριακά σήμερα καθώς ανακοινώθηκε ότι από τις 16/3 θα είναι διαθέσιμο στην αμερικανική αγορά το νέο iPad ενώ η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,3% στα 106,07 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,8% στα 1.686 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 1,9% στα 3,26 δολ., ενώ το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 3% στα 18,16 δολάρια.

Στη Wall o Dow ενισχύθηκε 0,61%, στις 12.837,33 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,69% στις 1.352,63 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,87%, στις 2.935,69 μονάδες.

Έχοντας κινηθεί ανοδικά σε όλο το διάστημα της συνεδρίασης, καθώς ανακοινώνονταν οι ομολογιούχοι που δέχονται να συμμετέχουν στο ελληνικό PSI, οι ευρωαγορές έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα, με πρόσθετη στήριξη από τα καλά στατιστικά δεδομένα στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,44% στις 5.791 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,89% στις 6.671 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 0,89% στις 3.392 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v