Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις τρόμαξαν τη Wall Street

"Βουτιά" 203 μονάδων για Dow με αφορμή τη συρρίκνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Αγωνία για το ελληνικό PSI. Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις. Απώλειες στις ευρωαγορές, πτώση άνω του 3% σε DAX, CAC. Κάτω από τα 1.700$/oz ο χρυσός.

«Βουτιά» 203 μονάδων για τον Dow καθώς η συρρίκνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη προκάλεσε εκ νέου ανησυχίες για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Αγωνία για το ελληνικό PSI.

Αναλυτικότερα το ενδιαφέρον τον επενδυτών στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall εστιάστηκε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% στο δ’ τρίμηνο, αν και αναμενόμενη από τους αναλυτές, προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με τους δείκτες DΑΧ και CAC σε Γερμανία και Γαλλία, αντίστοιχα, να υποχωρούν άνω του 3%, και τη Wall να σημειώνει απώλειες έως και 1,7%.

Επιπλέον οι επενδυτές στη Wall αναμένουν τα αποτελέσματα για το ελληνικό PSI καθώς όπως προειδοποίησε σήμερα το Institute of International Finance, “μια ενδεχόμενη άταχτη ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε ζημιές έως 1 τρισ. ευρώ στην Ευρωζώνη

Και οι αναλυτές ανησυχούν –όπως σημειώνει το MarketWatch- καθώς εκτιμούν ότι «λίγοι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή με συνέπεια η χώρα να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία». Οι αναλυτές ανά τον κόσμο ανησυχούν ωστόσο την Τρίτη το ΧΑ ενισχύθηκε άνω του 2% με αιχμή τις τράπεζες.

Ισχυρές οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο στη Wall με την μετοχή της Bank of America να υποχωρεί έως και 3,8%, της Citigroup 4,7% και της Wells Fargo 3%.

Στην Αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,75% στα 104,88 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.700 δολ./oz και συγκεκριμένα στα 1.668 δολ., σημειώνοντας πτώση 2,2%.

Στην αγορά ομολόγων, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 7 εβδομάδων σημείωσε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, στο 1,94% μετά την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την ελληνική κρίση χρέους εν αναμονή των αποτελεσμάτων του PSI.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 2,6% στα 3,16 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,2% στα 18,56 δολάρια.

Στη Wall o Dow υποχώρησε 1,57%, στις 12.759,15 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 1,54% στις 1.343,36 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,36%, στις 2.910,32 μονάδες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Νοέμβριο (2,7%).

Η Commerzbank υποχώρησε 3,9% με επιβάρυνση λόγω της υποβάθμισης από την ING σε "Hold". Η Deutsche Bank υποχώρησε 1,8%.

Η Credit Agricole, η Societe Generale και η BNP εμφάνισαν απώλειες γύρω στο 2-3%.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,86% στις 5.765 μονάδες, ο DAX με απώλειες 3,4% στις 6.633 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 3,58% στις 3.362 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v