Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Draghi: Αυξημένο ρίσκο ανόδου του πληθωρισμού

Το θέμα των τιμών στο στόχαστρο της ΕΚΤ. Η τράπεζα "έκανε το χρέος της" με την προσφορά ρευστότητας, δηλώνει ο Draghi. Θα ξαναδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις. Σταθερά τα επιτόκια.

Draghi: Αυξημένο ρίσκο ανόδου του πληθωρισμού
Υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης στην οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρά τις ευνοϊκές ενδείξεις ομαλότητας ωστόσο, η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αντιμέτωπη με πτωτικούς κινδύνους, ενώ οι τιμές του πληθωρισμού υπόκεινται σε ανοδικούς κινδύνους, τόνισε ο κ. Mario Draghi.

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των επενδυτών για πληθωριστικές ανησυχίες στην ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει άνω του 2% στο 2012 και υπάρχουν κίνδυνοι ανοδικής κίνησής του. Στις νέες εκτιμήσεις της η ΕΚΤ περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,1% με 2,7% το 2012, μια πρόβλεψη αισθητά υψηλότερη από το 1,5%-2,5% στην εκτίμηση του Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, η ΕΚΤ υποβάθμισε τους στόχους ανάπτυξης της ευρωζώνης. Προβλέπει ότι η οικονομία στην χειρότερη περίπτωση θα συρρικνωθεί 0,5% του ΑΕΠ φέτος και στην καλύτερη θα αναπτυχθεί με το αναιμικό ποσοστό του 0,3%.

Λίγη ώρα πριν την ομιλία του κ. Mario Draghi, η ΕΚΤ αποφάσισε, όπως αναμενόταν ευρύτατα, διατήρηση των επιτοκίων του ευρώ στο 1%.

Οι δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ καταδεικνύουν ανησυχίες των αξιωματούχων για την πορεία του πληθωρισμού, μετά την αύξηση 20% στις τιμές του πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι λίγη ώρα νωρίτερα, ο δείκτης τιμών τροφίμων που καταρτίζει ο οργανισμός FAO του ΟΗΕ, έδειξε ότι οι διεθνείς τιμές των τροφίμων εμφάνισαν άνοδο επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, αναβιώνοντας φόβους για πληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία.

Με τις δηλώσεις του για σχετική "ομαλοποίηση" στην οικονομία, ο κ. Mario Draghi υποδεικνύει ότι η ΕΚΤ έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης χρεών και δεν προτίθεται να κάνει περαιτέρω μεταβολές στην νομισματική πολιτική.


«Αναμφισβήτητη επιτυχία» οι επιχειρήσεις LTRO

Πράγματι, η οικονομία της ευρωζώνης έχει δείξει σημάδια σταθεροποίησης τους τελευταίους μήνες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο καθώς και τις δίδυμες επιχειρήσεις παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας ύψους 1 τρισ. ευρώ προς τις τράπεζες, τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης με τις δηλώσεις του δείχνει ότι πλέον επαφίεται στις κυβερνήσεις ο «πόλεμος» κατά της κρίσης.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις παροχής ρευστότητας LTRO, ο κ. Draghi δήλωσε ότι η δεύτερη παροχή φθηνού, απεριόριστου, μακροπρόθεσμου δανεισμού είχε «αναμφισβήτητη επιτυχία».

Σημείωσε ότι ο αριθμός των τραπεζών που έλαβαν χρηματοδότηση στο LTRO του Δεκεμβρίου εκτινάχθηκε από τις 500 του Δεκεμβρίου στις 800, πολλές των οποίων ήταν μικρές τράπεζες στην Γερμανία και όχι μόνο. Προσδιόρισε ότι συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 460 γερμανικές τράπεζες.

Ξαναδέχεται τις ελληνικές εγγυήσεις

Μάλιστα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αποδέχεται εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις. Σε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας αναφέρεται ότι «η ΕΚΤ θα ξαναρχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα και τα ενεργητικά με αναδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ως εγγύηση στους μηχανισμούς πιστώσεων.»

Η ΕΚΤ σταμάτησε να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδα, μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε «επιλεκτική χρεοκοπία» αν και επέτρεπε στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τα ομόλογα για να λάβουν βοήθεια από τα προγράμματα ELA της εθνικής κεντρικής τράπεζας. Η απόφαση να τα ξαναδεχτεί προκύπτει αφότου η ΕΚΤ έλαβε από την Αθήνα εγγύηση αποπληρωμής 35 δισ. ευρώ με την μορφή των ομολόγων EFSF.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v