Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση Wall κοντά στα υψηλά 5 μηνών

Σε αντίθεση με το μοτίβο των τελευταίων εβδομάδων, στην σημερινή συνεδρίαση η Αμερική επεφύλλασε τις δυσοίωνες και η Ευρώπη τις ευνοϊκές εξελίξεις. Μικτά τα πρόσημα σε Wall και ευρωαγορές. Κέρδη σε μετάλλα και πετρέλαιο.

Σε αντίθεση με το ευοίωνο σερί των τελευταίων εβδομάδων, τα σημερινά στατιστικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αποδείχτηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων και προκάλεσαν απογοήτευση στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Αντιθέτως, οι συνήθως δυσμενείς εξελίξεις από την ευρωζώνη έδωσαν σήμερα την θέση τους στις ευνοϊκές ειδήσεις για τις επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας.

Ετσι, μετά από ανοδικό άνοιγμα, οι βασικοί δείκτες εμφανίζουν μικτή εικόνα στην Wall Street και ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα 0,23% στις 12.421 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,13% στις 1.291 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει άνοδο 0,15% στις 2.715 μονάδες.

Η Wall Street έκλεισε σταθεροποιητικά χθες, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 5 μηνών της προηγούμενης συνεδρίασης.

Τα στατιστικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία επεφύλασσαν δυσάρεστες εκπλήξεις σήμερα.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 24.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν 399.000 αιτήσεις, σε σχέση με 375.000 στην προηγηθείσα εβδομάδα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με τον αναιμικό ρυθμό του 0,1% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με +0,4% τον προηγουμενο μηνα.

Από το μέτωπο των επιχειρηματικών ανακοινώσεων, η PVH Corp. ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου.

Ο τίτλος της ινδικής Infosys Ltd. στο χρηματιστήριο NYSE υποχωρεί 11% εξαιτίας απογοητευτικών προβλέψεων για το 2012, ενώ ο τίτλος της βελγικής Delhaize διολισθαίνει 9% στην Νέα Υόρκη μετά τα απογοητευτικά μεγέθη δ΄ τριμήνου.

Ο τίτλος της Chevron υποχωρεί 1% εξαιτίας προειδοποίησης για αδυναμία στις «downstream» επιχειρήσεις.

Η μετοχή της Home Depot αντιδρά με πτώση 0,51% στην ανακοίνωση ότι η αλυσίδα ανακαινίσεων θα προσλάβει 70.000 εποχικούς εργαζόμενους.

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι επενδυτές τις εξελίξεις από τις τακτικές συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών ευρωζώνης και Βρετανίας. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΒοΕ διατήρησαν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια στο 1% και 0,5% αντιστοίχως.

Εν τω μεταξύ, σημαντικά χαμηλότερα ήταν τα επιτόκια που πλήρωσαν Ισπανία και Ιταλία κατά τις κρίσιμες σημερινές τους δημοπρασίες.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 10 δισ. ευρώ άντλησε η Ισπανία από την κρίσιμη δημοπρασία ομολόγων, ποσό διπλάσιο του αρχικού στόχου, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011 υποχώρησε το κόστος 12μηνου δανεισμού της Ιταλίας κατά τη σημερινή δημοπρασία.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,15% στις 5.662 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,44% στις 6.179 μονάδες, ενώ ο CAC χαμηλότερα 0,15% στις 3.200 μονάδες.

Στα ασιατικά χρηματιστήρια επικράτησαν κυρίως αρνητικά πρόσημα. Ανοδο εμφανίζουν τα πολύτιμα καθώς και τα βασικά μέταλλα, με τον χρυσό να κερδίζει 17,2 δολ. στα 1.656 δολάρια ανά ουγκιά. Το πετρέλαιο κερδίζει 1,29$ στα 102,15 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v