Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανακτά τις 12.000 ο Dow στην Wall

Η δυναμική ανάπτυξη της Κίνας και τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για το αμερικανικό λιανεμπόριο δίνουν αφορμή στους αγοραστές στην Wall. Εύρωστη θετική αντίδραση σε Ασία και ευρωαγορές.

Η δυναμική ανάπτυξη της Κίνας και τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για το αμερικανικό λιανεμπόριο δίνουν αφορμή στους αγοραστές στο χρηματιστήριο της Wall Street, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,77% στις 12.045 μονάδες, ο S&P 0,97% στις 1.285 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,01% στις 2.666 μονάδες.

Εξι μετοχές ενισχύονται για κάθε μια που υποχωρεί στο New York Stock Exchange το πρωί, όπου 268 εκατομμύρια μετοχές αλλάζουν χέρια.

Οι περισσότερες αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με κέρδη στην προηγούμενη συνεδρίαση, με τον Dow να τερματίζει 0,04% υψηλότερα.

Οι λιανικές πωλήσεις στο αμερικανικό εμπόριο μειώθηκαν 0,2% τον Μάιο στα 387,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για την πρώτη μείωση, μετά από 10 μήνες ανόδου, η οποία πάντως ήταν μικρότερη της αναμενόμενης, αφού οι αναλυτές περίμεναν μείωση 0,5% με 0,7%.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,2% τον Μάιο, που είναι ο βραδύτερος ρυθμός 10 μηνών, λόγω της μείωσης του κόστους τροφίμων και την συγκράτηση της ανόδου των τιμών ενέργειας.

Τα οικονομικά μεγέθη από την Κίνα, που έδειξαν εύρωστη ανάπτυξη στον ασιατικό «δράκο», στήριξαν σε ανάκαμψη τα περισσότερα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε 13,3% τον Μάιο, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό τριών ετών (5,5%). Ο σύνθετος δείκτης στην Σαγκάη έκλεισε με άνοδο 1,1%.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,51% υψηλότερα στις 5.803 μονάδες, ο DAX 1,69% στις 7.205 μονάδες, ενώ ο CAC 1,5% υψηλότερα στις 3.865 μονάδες.

Η είδηση του δικαστικού συμβιβασμού σχετικά με πνευματικά δικαιώματα ανάμεσα στην Nokia και την ανταγωνιστική Apple, προκαλεί κέρδη 1,9% και 0,78% αντιστοίχως στις μετοχές.

Θετικά αντιδρά και η Hewlett-Packard στις διοικητικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν.

Από το μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, η Avis Budget Group δέχτηκε να εξαγοράσει την Avis Europe έναντι περίπου 1 δισ. δολ. σε μια κίνηση που επανενώνει τις δύο επιχειρήσεις ενοικιάσεων οχημάτων.

Κατά τα λοιπά η General Mills επαναβεβαίωσε τους στόχους κερδών, ενώ η Best Buy αντιδρά με ράλι 4,2% στην ανακοίνωση κερδών υψηλότερων των αναμενόμενων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v