Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελπίδες ανάπτυξης στηρίζουν Wall και ευρωαγορές

Θετική αντίδραση μετά από 6 πτωτικές συνεδριάσεις καταγράφεται στην Wall, χάρη στη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος και τα όχι-πολύ-αρνητικά στοιχεία απασχόλησης. Αισθητή άνοδος ευρωαγορών μετά τον Trichet.

Θετική αντίδραση μετά από 6 συνεχόμενες ζημιογόνες συνεδριάσεις καταγράφεται στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές καλωσορίζουν την συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος και τα όχι πολύ αρνητικά μεγέθη για την απασχόληση.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,55% στις 12.115 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,98% στις 1.292 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,52% στις 2.689 μονάδες.

Δύο μετοχές ενισχύονται για κάθε δύο που υποχωρούν, το μεσημέρι στο New York Stock Exchange, όπου 232 εκατ. μετοχές αλλάζουν χέρια.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ ελάχιστα, αλλά διαμορφώθηκε αρκετά υψηλότερα από όσο περίμεναν οι αναλυτές. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε στις 427.000.Οι αναλυτές περίμεναν ότι τα επιδόματα ανεργίας θα διαμορφωθούν στα 419.000. Στην προηγηθείσα εβδομάδα, ο αριθμός των νέων ανέργων είχε διαμορφωθεί στους 426.000.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο συρρικνώθηκε και διαμορφώθηκε στα 43,68 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές περιμεναν ότι το εμπορικο ισοζύγιο θα εμφανίσει έλλειμμα 48,8 δισ. δολ. έναντι 48,2 δισ. δολ. τον Μάρτιο.

Ο κ. Charles Plosser, πρόεδρος της Fed Φιλαδέλφειας, δήλωσε νωρίτερα ότι η πρόσφατη υποτονικότητα στην αμερικανική ανάκαμψη είναι πρόσκαιρη και η ανάπτυξη θα επανέλθει στον ρυθμό του 3-3,5% στους ερχόμενους μήνες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούσε σταθεροποιητική εικόνα μέχρι το μεσημέρι, καθώς οι επενδυτές αφομοίωναν τις αποφάσεις της Bank of England και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να κρατήσουν αμετάβλητη πιστωτική πολιτική.

Από την πλευρά της ΕΚΤ πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Jean-Claude Trichet άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο. Κατά τους αναλυτές η πρόθεση του κ. Trichet να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, υποδεικνύει ότι δεν "φοβάται" ιδιαίτερα ούτε τον πληθωρισμό, αλλά ούτε και την ελληνική κρίση.

Μετά και την θετική αντίδραση της Wall, οι ευρωαγορές επέτειναν τα κέρδη και ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,82% υψηλότερα στις 5.856 μονάδες, ο DAX 1,41% στις 7.160 μονάδες, ενώ ο CAC 1,06% στις 3.879 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, η Texas Instruments υποχωρεί μετά την υποβάθμιση των στόχων κερδών και εσόδων β΄τριμήνου, εξαιτίας αδύναμης ζήτησης από μεγάλο πελάτη της, που πιθανόν είναι η Nokia.

Η National Semiconductor επίσης θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του οικονομικού δ΄τριμήνου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v