Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Bernanke προβλημάτισε τη Wall Street

Η διαβεβαίωση του προέδρου της Fed ότι δεν θα υπάρξει διπλή ύφεση στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις, πιέζοντας χαμηλότερα τη Wall. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Η διαβεβαίωση Bernanke ότι δε θα υπάρξει διπλού πάτου ύφεση στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Οι προσδοκίες των επενδυτών για ενδεχόμενη αναφορά του προέδρου της Fed σε ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας (τρίτος γύρος επαναγοράς ομολόγων) διαψεύστηκαν, με συνέπεια η χρηματιστηριακή αγορά να κλείσει με απώλειες για 5 διαδοχική συνεδρίαση.

Ωστόσο, τα κατά γενική ομολογία απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα είχαν δημιουργήσει την πεποίθηση στους αναλυτές ότι ουσιαστικά ο Bernanke στη σημερινή συνέντευξη τύπου θα υποχρεωθεί να μιλήσει για νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας- πεποίθηση που κράτησε την χρηματιστηριακή αγορά σε θετικό έδαφος έως και 5 λεπτά πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της MF Global, Nick Kalivas, “Η αγορά δέχθηκε διαδοχικά χτυπήματα τις προηγούμενες μέρες εξαιτίας των απογοητευτικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων αλλά σήμερα φάνηκε να αλλάζει η ψυχολογία των επενδυτών”.

Και η ψυχολογία των επενδυτών άλλαξε μεν αλλά όπως αποδείχθηκε πρόσκαιρα.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο ο όμιλος της International Paper προχώρησε στην κατάθεση επιθετικής προσφοράς εξαγοράς στην Temple Inland με τον τίτλο της τελευταίας να εκτινάσσεται σχεδόν 40% λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Παράλληλα, η Walt Disney ανακοίνωσε πρόγραμμα απόλυσης 200 υπαλλήλων και η General Motors γνωστοποίησε πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάιο στην Κίνα.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε σήμερα 0,5% στα 99,47 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά 0,1% στα 1.546 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 4,9% στα 1,36 δολάρια ενώ το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 2,7% στα 26,31 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 12.070,81 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,1% στις 1.284,94 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,04% στις 2.701,56 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα σημαντικά κέρδη στους κλάδους κοινωφελών υπηρεσιών υπερκάλυψαν τις πιέσεις στις μετοχές λιανικού εμπορίου και στήριξαν σε ανάκαμψη τους περισσότερους από τους δείκτες στα μεγάλα χρηματιστήρια, ενώ οι πιέσεις συνεχίστηκαν στις αγορές της «περιφέρειας.»

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,03% υψηλότερα στις 5.865 μονάδες, ο DAX 0,26% στις 7.103 μονάδες, ο CAC ο,22% στις 3.872 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v