Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: "ΟΚ" για την ελληνική βοήθεια

Το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την συμμετοχή της χώρας σε ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Δραματική έκκληση Schaeuble να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα ώστε να πληρώσει τα χρέη της

Γερμανία: ΟΚ για την ελληνική βοήθεια
Και επισήμως, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την συμμετοχή της χώρας σε νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, μεταδίδει το Reuters.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις της Angela Merkel και του Wolfgang Schaueble την προηγούμενη μέρα με εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά και μία δραματική ομιλία του υπουργού Οικονομικών στο κοινοβούλιο ο οποίος διαμήνυσε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τα χρέη της.

Μιλώντας ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου, ο κ. Wolfgang Schaeuble δήλωσε πως μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα ήταν καταστροφική. "Εάν υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της, πρέπει να κερδίσουμε χρόνο με ένα νέο πακέτο και σε αυτή την περίπτωση, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι αναπόφευκτη" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, καλώντας τους βουλευτές της χώρας να στηρίξουν την νέα βοήθεια για την Ελλα΄δα.  

Ο κ. Schaeuble δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «σοβαρή» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, με «καταστροφικές επιπτώσεις για τις αγορές». «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλεπήβολες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για νέα βοήθεια», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 
 
Ως προς την εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επάνέλαβε την πρόταση του Βερολίνου περί ανταλλαγής ομολόγων με νέους 7ετείς τίτλους, λύση που κατά τον κ. Schaeuble είναι «δίκαιη» που δίνει "ξεκάθαρο μήνυμα ότι όλες οι ζημίες δεν μπορούν να προωθούνται μόνο στους φορολογούμενους πολίτες"

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας για να μελετήσει πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα «κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην πληγούν οι αγορές».

Την προηγούμενη ημέρα, Scheuble και Merkel έδωσαν σκληρή μάχη ώστε να πείσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. W. Schaeuble, αποκάλυψε την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των Γερμανών βουλευτών όσον αφορά στην περαιτέρω βοήθεια προς την ελληνική οικονομία, δηλώνοντας ότι έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας, που έχει αναλάβει το έργο της εξεύρεσης λύσης για το πρόβλημα.

«Η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα δεν είναι πλέον ζήτημα εάν θα γίνει, αλλά πώς θα γίνει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί έτσι ώστε να μη χρειαστεί να βγει στις αγορές έως το 2014.

Η Γερμανία είναι καταρχήν έτοιμη να παράσχει στην Ελλάδα επιπλέον βοήθεια, δήλωσε ο κ. Schaeuble, καθώς υπάρχει δυναμική υποστήριξη των εταίρων της κυβέρνησης συνασπισμού για την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Λίγο νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Angela Merkel δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη με την ευρεία προθυμία στην Άνω και Κάτω Βουλή της Γερμανίας να υπάρξει υπεύθυνη αντιμετώπιση στις τρέχουσες συνομιλίες για την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη με την προθυμία (των δύο σωμάτων του γερμανικού κοινοβουλίου) να δράσουν με υπευθυνότητα», δήλωσε η κ. Merkel κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Οι βουλευτές της Άνω Βουλής στην κυβέρνηση συνασπισμού της κ. Merkel συντάχθηκαν ήδη με την καγκελάριο όσον αφορά στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, απομακρύνοντας ένα πιθανό εμπόδιο για την αποτροπή της πρώτης χρεοκοπίας χώρας της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble, που ενημέρωσε την Άνω Βουλή στο Βερολίνο, απέτρεψε τυχόν αντιδράσεις βουλευτών στη νέα ελληνική βοήθεια, ζητώντας από τους ιδιώτες επενδυτές να επωμιστούν «τμήμα τους βάρους». Ο κ. Schaeuble θα απευθυνθεί αύριο στην Κάτω Βουλή.


Ολλανδία: Στο πλευρό Γερμανίας για συμμετοχή ιδιωτών στο νέο "πακέτο" Ελλάδας

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε στο πλευρό της Άγκελα Μέρκελ και της Γερμανίας όσον αφορά την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο "πακέτο" διάσωσης για την Ελλάδα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

"Αντιμετωπίζουμε θετικά την γερμανική πρόταση. Η θέση του κ Σόιμπλε και της κ Μέρκελ φαίνεται εύλογη, να μετακυλιθεί ελαφρώς το χρέος και να αναλάβουν ένα μέρος της ευθύνης και οι ιδιώτες πιστωτές, πιθανότατα σε εθελοντική βάση" δήλωσε ο κ Ρουτ σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή.

Εάν το ΔΝΤ δώσει την συγκατάθεση του για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, τότε η Ολλανδία θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη την παραπάνω πρόταση, πρόσθεσε ο κ Ρουτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v