Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 12.000 μονάδες ο Dow

Μετά το "ξεπούλημα" σε Ασία και Ευρώπη λόγω φόβων για την διεθνή ανάκαμψη, η αισθητή πτώση σε τράπεζες και ενέργεια πιέζει τον Dow κάτω από τις 12.000 και στο χειρότερο πτωτικό σερί από το 2002.

Επιταχύνεται η πτώση στην Wall Street, που οδεύει στην έκτη συνεχόμενη ζημιογόνο εβδομάδα, καθώς οι τραπεζικοί τίτλοι πιέζονται από τις δυσμενείς προβλέψεις της Travelers και οι ενεργειακοί ακολουθούν την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Μετά το «ξεπούλημα» στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης, ο δείκτης Dow Jones διολισθαίνει αυτην την ώρα κάτω από τις 12.000 μονάδες και διαμορφώνεται με απώλειες 1,23% στις 11.976 μονάδες, ο S&P 1,22% στις 1.273 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,28% στις 2.650 μονάδες.

Εάν το αμερικανικό χρηματιστήριο κλείσει πράγματι με απώλειες επί 6η εβδομάδα, (μέχρι στιγμής η πτώση ξεπερνά το 1%) θα είναι το μεγαλύτερο διάστημα πτώσης για τον Dow από τον Οκτώβριο 2002.

Τουλάχιστον 4 μετοχές υποχωρούν για κάθε κερδισμένη στο New York Stock Exchange το πρωί, με όγκους συναλλαγών 139 εκατ. μετοχών.

Η μετοχή της Travelers Co. υποχωρεί 3,6% μετά την ανακοίνωση της ασφαλιστικής για επιβράδυνση του προγράμματος επαναγορών, εξαιτίας του κόστους για αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών.

Τα αρνητικά πρόσημα επέστρεψαν από το άνοιγμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά την πρώτη κερδοφόρο συνεδρίαση του μήνα χθες, καθώς οι ανακοινώσεις από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, με την μικρότερη της αναμενόμενης διεύρυνση του κινεζικού εμπορικού πλεονάσματος και την νέα αύξηση των επιτοκίων στην Νότιο Κορέα, επιτείνουν τους φόβους για μέτρα που θα επιφέρουν επιβράδυνση στην διεθνή οικονομία.

Ο δείκτης των blue-chips, Dow, ενισχύθηκε χθες 0,6%, διακόπτοντας την πτωτική πορεία έξι συνεδριάσεων και καταθέτοντας την πρώτη άνοδο αυτού του μήνα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόσφατο χρηματιστηριακό «ξεπούλημα» θα ωθήσει σύντομα τις αγορές ΗΠΑ και Ευρώπης σε «υπερ-πουλημένα» επίπεδα και η πτώση θα περιοριστεί επέκεινα, καθώς οι αγοραστές θα αναζητούν ευκαιρίες.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διευρύνθηκε τον Μάιο λιγότερο απ'όσο αναμενόταν στα 13,1 δισ. δολ., με τις εισαγωγές να αυξάνονται ταχύτερα απ’όσο περίμεναν οι οικονομολόγοι. Στην Νότιο Κορέα, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων στο 3,25%.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν στα 99 δολ. ανά βαρέλι στην Νέα Υόρκη, καθώς φημολογήθηκε ότι η Σαουδική Αραβία προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής της τον Ιούλιο.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, πιέσεις υφίσταται η μετοχή της National Semiconductor, μετά την ανακοίνωση μείωση κερδών και εσόδων στο τρίμηνο.

Στα χαμηλότερα επίπεδα 2,5 μηνών διολίσθησαν οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το «ξεπούλημα» στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ, λόγω φόβων για επιβράδυνση της διεθνούς ανάπτυξης.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,55% χαμηλότερα στις 5.766 μονάδες, ο DAX 1,25% στις 7.070 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 1,9% στις 3.805 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v