Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία φρενάρει τη Wall Street

Διορθωτικές τάσεις επικρατούν στην Wall Street μετά την αναρρίχηση σε υψηλά 2ετίας. Στατιστική ψυχρολουσία από ανεργία και δείκτες τιμών. Μικτή εικόνα ευρωαγορών εν μέσω δημοπρασιών και ΕΚΤ.

Χαμηλότερα κινούνται οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τις αναπάντεχες αυξήσεις αφενός στον αριθμό των νέων ανέργων και αφετέρου στους δείκτες τιμών χονδρικής.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,11% στις 11.741 μονάδες, ο S&P 0,06% στις 1.285 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,18% στις 2.732 μονάδες.

Ο δείκτης Dow στην Wall Street ενισχύθηκε χθες 0,7% κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο 2008.

Σήμερα, τα στατιστικά μεγέθη λειτουργούν επιβαρυντικά στους δείκτες. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν και μάλιστα περισσότερο απ’όσο αναμενόταν, και διαμορφώθηκαν στις 445.000 την περασμένη εβδομάδα, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Δεκέμβριο 1,1% από 0,8%, περισσότερο απ’όσο αναμενόταν.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα πρόσημα είναι μικτά και επικρατεί κάποια νευρικότητα, ενώ μέσω των εξελίξεων στην κρίση χρεών της ευρωζώνης και της συνεδρίασης της ΕΚΤ για την πιστωτική πολιτική.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,44% στις 6.824 μονάδες, ο DAX σημειώνει απώλειες 0,22% στις 7.053 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύεται 0,36% στις 3.959 μονάδες.

Η αγορά της Ισπανίας καταγράφει κέρδη έως 3%, μετά την επιτυχή δημοπρασία 5ετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ. Επιτυχής θεωρήθηκε και η δημοπρασία 5ετών ομολόγων από την κυβέρνηση της Ιταλίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερό το επιτόκιο του ευρώ στο 1%, αλλά πάντως ο κεντρικός τραπεζίτης J.C. Trichet μίλησε για «βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις», τροφοδοτώντας άνοδο έως 1% στο ευρώ.

Σταθερό κράτησε και η Τράπεζα της Αγγλίας το επιτόκιο της στερλίνας στο 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v