Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Σταθερό στο 1% το επιτόκιο του ευρώ

Σταθερό στο αρνητικό χαμηλό του 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο του ευρώ, όπως αναμενόταν καθολικά στις αγορές. Αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη.

ΕΚΤ: Σταθερό στο 1% το επιτόκιο του ευρώ
Σταθερό στο αρνητικό χαμηλό του 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο του ευρώ, όπως αναμενόταν καθολικά στις αγορές.

Το 23μελές συμβούλιο καθορισμού πιστωτικής πολιτικής της ευρωζώνης, έλαβε την απόφαση στην Φρανκφούρτη κατά την διάρκεια τακτικής συνεδρίασης.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνέντευξη τύπου του κεντρικού τραπεζίτη, Jean – Claude Trichet, εν συνεχεία, για ενδείξεις όσον αφορά την μελλοντική στρατηγική της ΕΚΤ, σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την ευρωζώνη.

Οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά το δ΄τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Θα είναι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης σε τρία χρόνια και πλέον.

Λίγο νωρίτερα, η Bank of England διατήρησε σταθερό στο 0,5% το επιτόκιο της στερλίνας, σε μια απόφαση επίσης ευρύτατα αναμενόμενη από τους αναλυτές.

Ο κ. Trichet, του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Οκτωβρίου, έχει υποχρεωθεί να λάβει πρωτοφανή μέτρα χαλαρής στρατηγικής για να «αγοράσει χρόνο», καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να τονώσουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Οσο όμως η ΕΚΤ κρατά τα επιτόκια σε αρνητικό ρεκόρ για να στηρίξει τις οικονομίες, κινδυνεύει να τροφοδοτήσει «υπερβολική» ανάπτυξη στην Γερμανία και αυξήσεις τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v