Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη και deals δίχασαν τη Wall Street

Tα επιχειρηματικά deals και οι προσδοκίες ενός καλού Q4 για την Alcoa συγκράτησαν τις πιέσεις στους δείκτες στη Wall. Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Tα επιχειρηματικά deals και οι προσδοκίες ενός καλού Q4 για την Alcoa συγκράτησαν τις πιέσεις στους δείκτες στη Wall ενώ παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, οι πιέσεις που δέχεται η Πορτογαλία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη άρνηση της Πορτογαλίας να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης ίσως να επισπεύσει την μετάσταση της κρίσης σε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης όπως της Ισπανίας.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Key Private Bank, Bruce McCain, «οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ευρώπη καθώς Γερμανία και Γαλλία πιέζουν την Πορτογαλία να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης προκειμένου να ελέγξει το χρέος της».

Στον αντίποδα, οι επενδυτές αναμένουν με αισιοδοξία τα εταιρικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου που θα ανακοινώσει η Alcoa μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Παράλληλα μια σειρά από συγχωνεύσεις και εξαγορές που ανακοινώθηκαν σήμερα στήριξαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος DuPont ανακοίνωσε την εξαγορά της Δανέζικης Danisco με την μετοχή της τελευταίας να ενισχύεται σχεδόν 20% στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης.

Αντίστοιχα, η αμερικανική Duke Energy επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για ενδεχόμενη συγχώνευση με την Progress Energy, με τους δύο τίτλους ωστόσο να υποχωρούν αντίστοιχα 1% και 1,2%.

Πτώση 1% και για τη μετοχή της BP μετά την ανακοίνωση διακοπής της λειτουργίας συστήματος αγωγών στην Αλάσκα λόγω διαρροής.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.374 δολ/oz –πολύ κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.400 δολ.- και αντίστοιχα το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά 1,5% στα 89,33 δολ./βαρέλι.

Από πλευράς ενεργειακών τίτλων η Chevron υποχώρησε 0,7% και Exxon Mobil χαμηλότερα 0,8%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 5,1% στα 1,49 δολάρια ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 0,9% στα 25,85 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 11.637,30 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,14% στις 1.269,75 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,17% στις 2.707,80 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,47% χαμηλότερα στις 5.956,30 μονάδες, ο DAX 1,31% στις 6.857,06 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 1,64% στις 3.802,03 μονάδες. Το χρηματιστήριο της Λισαβόνας εμφάνισε απώλειες 1,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v