Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση στην Wall ελέω ανεργίας

Η κόπωση από την αναρρίχηση στα υψηλά 2ετίας προκαλεί πιέσεις στην Wall, με μικτά συναισθήματα για τα στατιστικά της ανεργίας Δεκεμβρίου, ενώ η κρίση χρεών επανέφερε σε πτωτική πορεία τις ευρωαγορές.

Η κόπωση από την αναρρίχηση στα υψηλά 2ετίας προκαλεί διόρθωση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ η κρίση χρεών στην ευρωζώνη επανέφερε σε πτωτική πορεία τις ευρωαγορές.

Τα στοιχεία για την απασχόληση έχουν μικτή επίδραση στην Wall Street, καθώς οι αυξήσεις στις θέσεις απασχόλησης ήταν λιγότερες απ’όσο αναμενόταν τον Δεκέμβριο, αν και το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα 19 μηνών.

Μετά από θετικό άνοιγμα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα 0,13% στις 11.682 μονάδες, ο S&P 0,23% στις 1.270 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,22 στις 2.703 μονάδες.

Οι θέσεις εργασίας στην αμερικανική αγορά εργασίας αυξήθηκαν κατά 113.000 ενώ το μέγεθος του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε δείχνοντας αύξηση 71.000.

Το ποσοστό της ανεργίας, που προκύπτει από ξεχωριστή έρευνα μεταξύ των νοικοκυριών, διολίσθησε στο 9,4% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο 2009 και με την μεγαλύτερη πτώση σε μια δεκαετία και πλέον.

Τα μεγέθη δείχνουν ότι 14,5 εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν χωρίς δουλειά. Το κρίσιμο ποσοστό της ανεργίας παραμένει πάνω από το 9% από τον Μάιο 2009 ή 20 μήνες, που είναι το μεγαλύτερο διάστημα από τον β΄παγκόσμιο πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διοικητής της Federal Reserve, Ben Bernanke, για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, στην πρώτη παρουσία του ενώπιον του νέου Κογκρέσου, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα θα αποκλιμακώσει το πρόγραμμα επαναγορών ομολόγων ύψους 600 εκατ. δολαρίων.

Από το επιχειρηματικό επίπεδο, η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Borders Group εκτινάσσεται 18% συζητά αναδιοργάνωση.

Η εταιρία ένδυσης Liz Claiborne βουλιάζει 19% κατόπιν υποβάθμισης των προβλέψεων εσόδων β΄εξαμήνου.

Οι ανησυχίες για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη εξακολουθούν να προκαλούν πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, αν και οι περισσότερες απώλειες για τους βασικούς δείκτες περιορίστηκαν μετά το σταθεροποιητικό άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,45% στις 6.992 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,48% στις 6.947 μονάδες, ενώ ο CAC 0,99% χαμηλότερα στις 3.865 μονάδες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, Jean-Claude Trichet αύξησε τις πιέσεις προς της κυβερνήσεις για συγκράτηση των δαπανών και δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα στηρίζει «ανεύθυνες» πράξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v