Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή "σκηνικού" στην Wall Street

Οι πολύ καλές στατιστικές ανακοινώσεις για την απασχόληση και τον κλάδο υπηρεσιών των ΗΠΑ εμπνέουν θετικά πρόσημα στην Wall, σε αντίθεση με την διόρθωση που κυριάρχησε στις συναλλαγές Ασίας και Ευρώπης.

Οι πολύ καλές στατιστικές εκπλήξεις για την απασχόληση και τον κλάδο υπηρεσιών των ΗΠΑ εμπνέουν θετικά πρόσημα στην Wall Street, παρά τις έντονες διορθωτικές πιέσεις που χαρακτήρισαν τις συναλλαγές σε Ασία και Ευρώπη.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,26% στις 11.720 μονάδες, ο S&P 0,34% στις 1.274 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,58% στις 2.696 μονάδες.

Η χθεσινή συνεδρίαση στην Νέα Υόρκη κατέληξε με μικτά, σταθεροποιητικά, πρόσημα για τους βασικούς δείκτες.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν σήμερα σε αρνητικά εδάφη, στον απόηχο της αισθητής διόρθωσης στα χρηματιστήρια της Ασίας και της Ευρώπης, στον απόηχο της διόρθωσης των εμπορευμάτων από τα επίπεδα ρεκόρ αλλά και των «τσουχτερών» επιτοκίων στην δημοπρασία εντόκων της Πορτογαλίας, που επανέφεραν στο επίκεντρο την κρίση χρεών στην ευρωζώνη.

Στη συνέχεια όμως, ανακοινώθηκαν δύο στατιστικά μεγέθη που ήταν πολύ καλύτερα των αναμενόμενων και επέτειναν τις ελπίδες ισχυροποίησης της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Η πρώτη έκπληξη αφορούσε την απασχόληση, όπου ο ιδιωτικός τομέας στην αμερικανική αγορά εργασίας προχώρησε σε μεγάλες προσλήψεις τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ιδιωτικό ινστιτούτο ερευνών ADP. Οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 297.000, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2001 τουλάχιστον.

Η δεύτερη έκπληξη ήλθε από τον δείκτη υπηρεσιών ISM, που βελτιώθηκε αισθητά και διαμορφώθηκε στο 57,1 τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο 2006..

Ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, με την κοινοποίηση του ποσοστού ανεργίας Δεκεμβρίου.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Family Dollar Stores υποχωρεί ασιθητά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄τριμήνου.

Η Walgreen πρόκειται να ανακοινώσει μεγέθη στην διάρκεια της συνεδρίασης.

Θετικά αντιδρά και η εταιρία λιπασμάτων Mosaic Co. στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Η μεγάλη αύξηση στο κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας επανέφερε τους φόβους για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και πίεσε σε διόρθωση τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από πολυήμερη άνοδο.

Η ανάκαμψη της Wall περιόρισε πάντως τις απώλειες και τελικώς ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε 0,50%,υψηλότερα στις 6.043,86 μονάδες ο DAX με απώλειες 0,51% στις 6.939 μονάδες και ο CAC με πτώση 0,29% στις 3.904 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v